Покана за участие в ХIII Софийски фестивал на науката

Всеки изследовател, който работи в български научен институт, университет, R&D отдел, технологичен стартъп, или ползва резултатите от научни изследвания и иновации в своята работа може да се възползва от публичността, която фестивалът гарантира. Независимо дали работите по теми от фундаменталните науки или се занимавате с най-новите проучвания от България и света, и можете да споделяте за тях пред публика, тази възможност е за Вас. Краен срок – 31 януари 2023 г.

Разкажете за своята наука във Варна и Пловдив

До 30 юни събираме предложения за участие в предстоящите III Варненски (24-27 октомври) и II Пловдивски (28 ноември-1 декември) фестивали на науката. Изберете публиката, най-подходяща за вашата тема, опишете съдържанието, останалото оставете на нас. Или заявете участие с щанд.

III Варненски фестивал на науката
24 до 27 октомври, Фестивален и конгресен център

Свали отворената покана за участие


II Пловдивски фестивал на науката
28 ноември – 1 декември, Център по растителна системна биология и биотехнология

Свали отворената покана за участие

Съобщение до медиите

Над 120 учени от България и 10 страни по света участват в XIV-ия
Софийски фестивал на науката от 9 до 12 май в София Тех Парк

Софийският фестивал на науката ще се проведе за четиринадесети пореден път, за да запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини. От 9-и до 12-и май София Тех Парк ще бъде домакин на вълнуващи срещи с учени, изложби, работилници и демонстрации, ексклузивна фестивална книжарница, премиерна прожекция на филм от Полша, както и на богата училищна програма. Публиката ще чуе разкази на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ. 

Фестивалът се организира от фондация „Красива наука“ и е отворен за всички, които споделят любопитство към постиженията, които движат човечеството напред и влияят на качеството и начина ни на живот. Съдържанието е поднесено на достъпен и разбираем език, за да обогати представите за актуалните теми в науката и разшири кръгозора на неспециализираната публика. Събитието се провежда под патронажа и  националното партньорство на Министерството на образованието и науката. Част е от Календара на културните събития на Столична община.

Акценти от представянето на гостуващите учени:

 • За тазгодишното издание у нас пристига проф. Томас Хертог – белгийски космолог, работил редом до Стивън Хокинг в Кеймбридж в продължение на двадесет години. Новата му книга ще бъде налична във Фестивалната книжарница, където гостите ще могат да получат и автограф от автора след неговата презентация. 
 • Александър Грасар – френски изследовател, ръководител на лаборатория в Института Пастьор в Лил, ще представи разработки на нови технологии за орган върху чип за по-добро разбиране на инфекциозните заболявания. 
 • По повод 120-годишнината от рождението на американския теоретичен физик Робърт Опенхаймер гост на фестивала ще бъде австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология, проф. д-р Георг Щайнхаузер. 
 • Археологът д-р Леонор Медейрос, гл. асистент във Факултета по социални и хуманитарни науки на Лисабонския университет NOVA (NOVA FCSH) ще запознае аудиторията с археологическите инициативи от вида „Направи си сам“ и ролята им в документирането и разбирането на нашето минало. 
 • Проф. д-р Жолт Лавица ще представи резултатите от проучвания, проведени от групата за изследване на образованието STEAM в Университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия, относно влиянието на разширената/виртуална реалност и 3D печата върху обучението и работата на учителите в различни страни. 
 • Каква ще е критичната роля на телескопите за космически изследвания за изучаването на природата на тъмната енергия, ще разберем от Д-р Жан Ли, професор в Националните астрономически обсерватории на Китайската академия на науките
 • Представителят на National Geographic Society, археолог и специалист по праисторическата археология на югозападна Азия доц. д-р Ема Байсал ще разкаже за начините, по които археолозите откриват неизвестни досега подробности от праисторическия живот, използвайки малките детайли на артефактите. 
 • Никола́ Рамбо́ – преподавател и изследовател в Парижкия университет Сорбона и в Института по небесна механика и изчисляване на ефемериди към Парижката обсерватория, ще ни запознае с откритията за подземния океан на сатурновата луна Мимас.  
 • Чрез театралния жанр и в хумористичен тон, испанските учени Кристина Лампон Диестре и Алберто Виво Поркар от групата Big Van Ciencia ще представят успехите на жените в историята чрез стендъп шоуто „Наука с име на жена“. 
 • Д-р Лида Син от Китайския университет по геонауки (Пекин) ще сподели как палеонтолозите използват различни технически методи за проследяване на динозаврите и възстановяване на техния свят.
 • Какво е приложението на метеорологичните изследвания на мезомащабните и микрофизичните характеристики на процесите в облаците и валежите на украинската антарктическа изследователска станция „Академик Вернадски“ ще научим от украинската метеороложка и антарктичка д-р Анастасия Чигарева
 • Публиката ще се наслади на премиерна прожекция на филм за живота на Мария Склодовска-Кюри, която се организира по повод 90 години от смъртта на нобеловата лауреатка. 
 • На живо по видеовръзка ще се включи д-р Умберто Кампинс – Pegasus професор по физика и астрономия, член на мисията на НАСА за връщане на проби от астероида OSIRIS-REx, която достави пробата от астероид обратно на Земята през 2023 година.
 • Специално за фестивала пристига и българинът Проф. Николай Бобев, професор по физика в Католически университет Льовен (Белгия), където преподава и прави научни изследвания по фундаментална теоретична физика от 2014 година. 

Сред участниците от страна на българската научна общност са: 

 • от Българската академия на науките: чл.-кор. проф. дгн проф. Кристалина Стойкова (зам. директор на Геологическия институт);  доц. д-р Владимир Бозуков (ръководител на секция, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания); проф. д-р Светлана Николова (директор на Ботаническата градина); проф. д-р Лъчезар Филчев (Институт за Космически изследвания и технологии); проф. д-р Иван Дреновски (Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите); доц. д-р Тодор Чобанов (Институт по балканистика с център по тракология); доц. д-р Петя Димитрова (Институт по микробиология); проф. д-р Милена Георгиева (Институт по молекулярна биология); доц. д-р Мария Ганчева, доц. д-р Ралица Велинова, доц. д-р Любомир Александров (Институт по обща и неорганична химия); д-р Виолета Желязкова и Владимир Николов (Национален природонаучен музей), д-р Мартин Недялков (Институт по обща и неорганична химия); и др.
 • От СУ Св. „Климент Охридски” на фестивала ще бъдат докторът на науките по теоретична и математична физика проф. дфн Ана Пройкова; атомните физици и участници в екипа на ЦЕРН проф. д-р Леандър Литов, доц. Венелин Кожухаров, доц. Пейчо Петков, доц. Румяна Хадийска, доц. Борислав Павлов; астрофизикът и зам. декан на Физическия факултет доц. д-р Владимир Божилов; химиците проф. дхн Милен Богданов и доц. д-р Лъчезар Христов; деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов, заместник-деканът доц. д-р Димитър Желев, доц. д-р Евгения Сарафова и доц. д-р Стелиян Димитров; молекулярният генетик и ръководител на лаборатория по синтетична биология и биоинформатика проф. д-р Роберт Пенчовски; молекулярният биолог д-р Петър Ефтимов, докторантът по квантова информатика Иво Михов; палеонтологът доц. д-р Дочо Дочев, и др.
 • От Университета по архитектура, строителство и геодезия: доц. д-р инж. Борис Цанков, преподавател в катедра „Хидравлика и хидрология“ и участник н ХХХII Българска антарктическа експедиция, д-р инж. Добрил Вълчев и д-р Боян Борисов.
 • Националният институт по метеорология и хидрология ще се представи с доц. д-р Лилия Бочева, директор на департамент; гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, оперативен синоптик; Евгения Трайкова, Красимир Стоев, Ралена Илиева и Георги Цеков.
 • От Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ ще видим доц. д-р  Аспарух Камбуров; гл. ас. д-р Господинка Гичева и гл. ас. д-р Александър Чаначев.
 • Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде представен от ас. д-р Стефан Николов, физик и доктор по методика на обучението по физика.
 • От Медицински университет – София зрителите ще се срещнат с генетика Галя Петрова и мениджър на проекта „Геномът на България“ Цветана Керелска
 • И още: съоснователят и главен изпълнителен директор на стартъпа за тестване и повишаване на надеждността на системи, базирани на изкуствен интелект Efemarai д-р инж. Светлин Пенков, химикът Наско Стаменов, ветеринарният лекар д-р Тома Щилиянов; екологът Христина Тодорова-Филипова от Софийския зоопарк; уредникът на Национален музей „Земята и хората” д-р Петко Петров; авиокосмическият инженер и създател на Космическа академия за деца Тихомир Димитров; учителите на ЧСУ „Наука за деца“; образователните предприемачи от Академия „Роботика“, Академия по програмиране „Dev Academy”, Детски научен клас ДНК, Споделен работилница за деца и младежи МИНТИ, Технократи, Университет за деца, Център по забавна математика, MindHub, и много други.

В Основната програма посетителите ще могат да изберат актуални теми от различни научни и технологични области. Ще търсят отговори на въпроси като може ли астероид да ти съсипе деня, радиоактивни ли са глиганите, какъв е светът според роботите, как имунната система отвръща на удара на вирусите. Ще разговарят за потънали континенти на Земята и океани на луната Мимас, за древни фосили и бъдещите органи върху чип, за Вселената и всичко останало.

Закриващото събитие на ХІV-ия Софийски фестивал на науката е посветено на най-вдъхновяващия проект на ХХ век – основаването на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН, както и годишнината от българското участие в най-амбициозния проект на човечеството. Организаторите приканват всички с интерес към развитието на интернет технологиите, познанията за тъмната материя, зараждането на Вселената, възможностите за лечение на рак и към приноса на ЦЕРН в редица други направления, да изпращат предварително въпросите си на сайта, в социални мрежи и на адрес communications [@] beautifulscience.bg. 

Гостите могат да разгледат общата програма по дни, работилници и теми и да запазят местата си за всяко конкретно събитие през уебсайта на фестивала

В Училищната програма заявките започнаха още от м. март и до момента 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до столицата селища са настанени на повече от 4400 места. Учители ще могат да продължат да правят заявки, но вече само за оставащите места в програмата. Учениците ще участват в работилници, интерактивни преживявания, дискусии и вдъхновяващи шоута за различни възрасти. Специално за учители организаторите са предвидили и няколко срещи. Сред тях в Училищната програма с български експерт по използване на изкуствен интелект в класната стая, и в Основната програма с унгарски професор по образователни технологии.

В Съпътстващата програма ще има среща с 20 международни млади изследователи от програмата National Geographic Explorers, които избраха именно фестивала като място за насърчаване на български учени да се присъединят; Регионален технологичен форум „Инженери в действие“ на Университет за деца. Изложби тази година има на Музейко, Регионален исторически музей Русе и антарктическия проект “Картички от пощ.клон 1090”. Зона Направи си сам в партньорство с Mr. Bricolage ще приема деца, които искат да се научат на основни умения да майсторят. Повече от 40 щанда с демонстрации и експерименти от институти, университети и образователни предприемачества ви очакват в Зона Откривател.

Достъпът до събитията на фестивала става с предварителни резервации на безплатни пропуски или закупуване на билети от сайта на фестивала. Повечето събития са безплатни за посетителите, а няколкото на брой събития с платен достъп са на стойност 5 лв. Възможно е зрители да закупят билет или да резервират място и по време на фестивала, но организаторите препоръчват да не чакат до последния момент поради изчерпване на местата.  

……………………………………………………………………

Организатор на Софийския фестивал на науката е Фондация „Красива наука“, а основен партньор е Министерство на образованието и науката. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община 

Корпоративни партньори: A1, Aurubis, Overgas, Mr. Bricolage, ARPharМ, Kaufland, Maxxium, ABC Design & Communication, JobTiger 

Академични и образователни партньори: БАН, НИМХ, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ–София, МГУ „Св. Иван Рилски“, ХТМУ, УАСГ, Фонд „Научни изследвания“ при МОН, Форум Демокрит, Български антарктически институт, Национален STEM център, центровете за компетентност Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия – ХИТМОБИЛ и Clean&Circle

Международни партньори: Австрийско посолство, Британски съвет, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Полски културен институт, Посолство на Украйна, Посолство на Китайската народна република, Посолство на САЩ, Френски институт, Институт Сервантес – София, Институт Лист София (Унгарски културен център), National Geographic 

Логистични партньори: София Тех Парк, BEA Solutions, МултиКулти Колектив, издателство „Жанет 45“, издателство „Сиела“

Медийни партньори: БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, Наука ОФФНюз, Mediabricks.bg, The Sofia Globe, Програмата, БГ Наука

Информация за журналисти: 

 • Изпращайте своите заявки за акредитация с Вашето име и медиа на адрес communications@beautifulscience.bg
 • Заявки за интервюта с организаторите и лекторите, за снимки и запитвания изпращайте на същия адрес communications@beautifulscience.bg 

За пълната програма на фестивала: https://beautifulscience.bg/p-programa/

Отворена покана за участие в ХІV Софийски фестивал на науката, 9-12 май 2024 год.

Каним всеки, който работи в български и/или чуждестранен научен институт, университет, R&D отдел, технологичен стартъп, или ползва по друг начин в своята работа резултатите от научни изследвания и иновации. Вижте как да подадете своите предложения.

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ – Първи Пловдивски фестивал на науката 23-26 ноември

За първи път в Пловдив от 23 до 26 ноември в новооткритата сграда на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в жк Тракия ще се проведе мащабно събитие за разбираемо представяне на най-новото в света на науката и технологиите, подобно на всички големи градове по света. Публиката на града на всяка възраст ще открие подходяща тема сред повече от 100 събития в четири дни, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града, страната, както и от специалните гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство. И още: прожекции на записи от събития на живо на чуждестранни гости на предишни фестивали на науката в страната, научнопопулярни филми, изложба, демонстрации, експерименти, работилници, научнопопулярни книги, състезания в 2 зали за работилници и 3 зони.

Отчет на ХIII Софийски фестивал на науката

Тринадесетото – и първо пост-пандемно издание на Софийския фестивал на науката прекрачи няколко съвършено нови бариери и оттук нататък ще има собствена дефиниция за своето „новото нормално“.
В сравнение с последното до-ковидно издание през 2019 г., постигнахме 35% ръст на зрители със запазени места или пропуски, в това число 11% повече ученици; 34% ръст на посетители на щандовете.
Постиженията на чисто новия уебсайт, едва стартирал през лятото на 2022 г., са в броя посещения и потребители, които са сравними с отдавна установения и високо индексиран сайт на създателите на фестивала. Стартирахме нов youtube канал, където ще „живеят“ записите от минали събития, създадохме Instagram профил, за да таргетираме по-млада публика, възобновихме комуникацията във Viber общността на фестивала и разширихме нейния обхват. Значим ръст бележат последователите и посещенията във Facebook. Безпрецедентни до момента 75% от медийните отразявания са авторски материали или интервюта.
С 50% бяха повече събитията, в това число и в Училищната програма. Срещнахме публиката с повече учени от 10 страни по света, като сред тях имаше няколко световни звезди. Повече от всякога досега бяха и утвърдените български учени. Структурирахме по нов начин програмата по теми и за първи път организирахме толкова значителен брой събития, посветени на наука и изкуства, като срещнахме публиката със световноизвестни български и чуждестранни творци.
Разширихме партньорствата с международни организации, представени в България, и добавихме глобални организации със седалища в чужбина, работихме с повече издателства на литература и платформи за набиране на персонал, за да обърнем внимание на 360-градусовата реализация на хората, занимаващи се с наука.

Заявете своите събития за Варненския фестивал на науката

След успешния първи фестивал във Варна през 2022 година и вълнуващите срещи с учени и технолози от града, страната и чужбина, вече готвим второто издание. Каним изследователи и екипи от Варна и близки градове, независимо дали в момента работят там или пренасят родния си град в проекти по целия свят, да разкажат за вдъхновението, надеждите и постиженията си в науката. За да заявите своето участие, изтеглете Поканата за участие с линкове към формуляри.

Заявете събитие за Пловдивския фестивал на науката

Търсим учени, които работят в Пловдив или в близки градове, или пък са от региона и макар да са заети с проекти другаде, се чувстват част от научната инфраструктура на своя град, за да разкажат (или покажат) постиженията (или очакванията) от изследователските си проекти пред своите съграждани. Пловдивският фестивал на науката цели да разкрие научния и технологичен принос на екипи от града в глобалните изследователски процеси, които допринасят за решаване на местни и световни проблеми. За да изпратите своите предложения, изтеглете Поканата за учасие с линкове към формулярите.

Съобщение до медиите

ХІІІ Софийски фестивал на науката събира учени от 11 държави

Как звучи гласът на 3000-годишна мумия? Има ли бъдеще човечеството според писателите фантасти? Какви са големите очаквания в астрономията? А в разработването на нови антибиотици? Ще има ли хапче против остаряване? Какво общо имат технологиите с истината, изкуството, етиката и политиката? Как любовният живот на дървеницата, тайните на човешкия мозък и ДНК на акулата ни дават повече информация за хората? Стотици нови въпроси задаваме и тази година от 11 до 14 май в София Тех Парк на изследователи и творци от Австрия, България, Кения, Китай, Обединеното кралство, Полша, Португалия, САЩ, Украйна, Франция, Чехия. Отговорите ще убедят зрители на различни възрасти на трите сцени, и участниците в петте зали за работилници и други пространства, че науката е достъпна, динамична и допринасяща за живота на всеки един от нас.

Фондация „Красива наука“ заедно с основния си партньор Министерството на образованието и науката и с подкрепата на Столична община, организира ХІІІ-тото издание на Софийския фестивал на науката. Фестивалът е част от Календара на културните събития на столицата и събира академични, корпоративни, международни и медийни партньори в усилието, които заедно представят над 150 събития в две програми – Училищна и Основна, 40 щанда с демонстрации и експерименти, изложби, научна книжарница и дейности на открито. Повече от 120 утвърдени и млади учени, иноватори, изследователи, комуникатори на науката и творци от 11 държави ще се изправят пред публики на различни възрасти за презентации, дискусии, работилници, демонстрации и шоута. Общата програма включва и няколко тематични цикъла, посветени на Космоса, Здравето, Нашата планета, Наука и изкуство, Технологии и Годишнини.

Вход в залите за събития в Общата програма става само срещу предварително резервирани пропуски или закупени билети, и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Всички събития за деца и голяма част от програмата за смесени публики е безплатна, а малка част от събитията са с вход от 5 лв.  Билети и безплатни пропуски могат да се резервират на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg, раздел Програма.

Резервации за училищни групи започнаха в началото на април и ще са отворени до края на месеца. Повече от 50 учители от София и други градове вече направиха резервации за своите класове. Учителите, които все още не са направили резервации трябва да проверят останалите места в раздел Програма за училища. 

Събитията на английски, френски и китайски език са с осигурен превод на български, но посетителите, които се нуждаят от превод трябва да предвидят време да получат своите апаратчета за симултанен превод преди началото.

Официалното откриване ще се състои на открито на 11 май от 11:00 до 11:30 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости.

Акценти в програмата през 2023 г. включват:

Тема ЗДРАВЕ: с участието на български, британски и украински учени, повечето от които участват за първи път. Пригответе се за разнообразни гледни точки, вълнуващи, важни открития, разбиване на неверни митове и страхове, и за надежда. Сред имената тази година ще видим проф. д-р Роберт Пенчовски, проф. дфнз Добромир Пресиянов, проф. д-р Милен Богданов, д-р Петър Ефтимов, проф. Нана Войтенко и проф. Павел Белан от Украйна, д-р Андрю Стийл от Обединено кралство.
Всички събития в темата можете да видите на: https://bit.ly/43U3Gsg

Тема КОСМОС: д-р Стефани Малъм от САЩ, д-р Александър Айбео от Португалия, Михал Блашкевич и Робърт Новаковски от Полша, д-р Ерик Гургулон от Франция ще се срещнат с българските изследователи проф. д-р Леандър Литов, доц. д-р Владимир Божилов, Никола Каравасилев, Тихомир Димитров и други млади презентатори от България, за да надникнем в работата на телескопа „Джеймс Уеб“, черните дупки, екзопланетите, слънцето и много други международни космически надежди.
Всички събития в темата можете да видите на https://bit.ly/3H7R0V0

Тема ТЕХНОЛОГИИ: от работилници по 3D технологии до разговори за въздействието на ChatGPT, от борбата срещу ерозията на истината до зелените технологии, алтернативните източници на енергия, жените в технологиите, темата ще представят изобретателят на полимерната литиево-йонна батерия проф. Жан-Мари Тараскон и Франсоаз Претьо от Франция, проф. дн инж. Георги Тодоров, чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, проф. Милена Георгиева, доц. д-р Аспарух Камбуров, доц. Мариана Тодорова, д-р Пламен Иванов, д-р Ваньо Везиров и други.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/40qQ0Sx

Тема НАШАТА ПЛАНЕТА: включва срещи с миналото, настоящето и бъдещето на Земята, на нейното естествено богатство и биоразнообразие, както и предупреждения за опазването на нейните ресурси и сигурност при катаклизми. В темата среща си дават проф. Стийв Брусати от Обединеното кралство, Гибс Кугуру от Кения, д-р Петр Колински от Чехия, доц. д-р Николай Симов, доц. д-р Димитър Желев, д-р Евгения Сарафова, д-р Боян Златков, капитан II ранг Николай Данаилов и други.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/3V5Y0Yb

Тема НАУКА И ИЗКУСТВО: въпреки че всяка година фестивалът обръща внимание на интердисциплинарната, органична връзка между изкуствата и науката, тази година темата е особено богата на събития и личности. Сред тях са писателят Георги Господинов и композиторът Георги Арнаудов, през визуалните артисти Боряна Зафирова и Иглика Христова, палеоартистът Владимир Николов, режисьорите Димитър Узунов и Момчил Алексиев, философът доц. д-р Борис Грозданов, както и проф. Дейвид Хауърд от Обединеното кралство и световноизвестният фантаст от Китай Лиу Цъсин.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/3oCWe4t

Тема ГОДИШНИНИ: бележити български и световни годишнини, които представят постиженията от миналото в контекста на съвременните научни изследвания, както и значимостта им за днешния и бъдещ живот на човечеството. През 2023 год. В програмата са включени 70 години от основаването на Минно-геоложкия университет, 60 години от създаването на Геолого-географския, на Физическия и на Биологическия факултет на Софийския университет; 550 години от раждането на Николай Коперник, 60 години от първите трансплантации на бъбреци, черен дроб и бял дроб.
Всички събития по темата можете да видите на https://bit.ly/3AEkQwR

Тази година чуждоезичната публика в София ще може да присъства на събития на английски, френски и китайски език. Общо 22 са събитията от 16-те чуждестранни гости, поканени да пристигнат в София или да се включат чрез интернет връзка с помощта на международните партньори на фестивала. За първи път се предлагат и работилници за деца и младежи на английски език. Пълната програма от събития на чужди езици може да се види на адрес https://bit.ly/3V0rsir

На фестивала посетителите могат да видят още:

 • Инсталацията „Фантоми ІІІ“ на художничката Калина Димитрова, „Заеднодействай“ на Музейко и информационна изложба по проект SocKets https://bit.ly/3AlcMAJ
 • Научна книжарница с издателство „Жанет 45“ и кафене с МултиКулти, където ще се организират и срещите за автограф от автори на фестивала https://bit.ly/3H5nqiT
 • Щандове с експерименти и демонстрации на институти на БАН, Националния СТЕМ център, проектите на Фонд „Научни изследвания“, университети, технологични партньори, образователни институции и организации https://bit.ly/3LodiV9
 • Зона „Големият взрив“ за експерименти на открито https://bit.ly/3mUgXjQ
 • Паралелна програма на фестивални партньори https://bit.ly/43TaqXq  

За най-малките посетители ще се проведат 39 работилници, в които от участват в експерименти, които ще могат да повторят и у дома https://bit.ly/3H4HCBo

Екипът на фестивала ще бъде подкрепен от множество млади доброволци. За първи път тази година организаторите предлагат възможност за доброволческо участие и на хора в пенсионна възраст.

Софийският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука“. Основен партньор е Министерството на образованието и науката. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Корпоративните партньори са компаниите А1, Аурубис, Нетера, Овергаз, Максиъм и ABC Design & Communications.

Академичните партньори са Българската академия на науките, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Минно-геоложкия университет, Химикотехнологичен и металургичен университет,  Фонд „Научни изследвания“, Форум Демокрит, Български антарктически институт, Clean&Circle, Национален STEM Център 

Международните партньори са Австрийско посолство, Британски съвет, Британско посолство, Мрежата за наука и иновации, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Полски културен институт, Институт Конфуций, Посолство на Украйна, Посолство на САЩ, Френски институт, Легранд, Наос, Чешки културен център

Логистичните партньори са София Тех Парк, Bea Solutions, Жанет 45 и МултиКулти Колектив.

Медийни партньори са БТА, издателство АзБуки, National Geographic, Наука ОФФНюз, Mediabricks.bg, The Sofia Globe, Програмата, БГ Наука

В сътрудничество с АБВ Академия, Академия „Роботика“, Академия „Сметало“, Академия по програмиране „Dev Academy”, Арте Урбана Колектив, Асоциацията на младите полярни изследователи, Био Игри, Географ БГ, Българско школо, Детски научен клас, Зоологическа градина-София, Издателство „Колибри“, Издателство „Сиела“, Корпус за бързо гърмене, Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, Музейко, Образование без раници Khan Academy, Планетарен информационен център по астронавтика, Сандъците БГ, Технократи, ТехноМеджикЛенд, Университет за деца, Център за изследвания и анализи, Център по забавна математика, ЧОУ Izzi Science for Kids, MindHub, SciHigh, Space Academy.

Информация за журналисти:

 • Фондация „Красива наука“ е основана през 2022 год., за да продължи организацията на Софийския фестивал на науката като независимо българско събитие, както и да организира други събития, обучения и проекти, с които да представя постиженията на българската и световна наука на разбираем за публики на различни възрасти език. През 2023 год. Фондация „Красива наука“ ще организира още два фестивала – втори фестивал във Варна и първи в Пловдив.
 • Акредитирани журналисти получават пропуск, с който имат достъп до всички събития, при спазване на условията за достъп.
 • Достъп за снимачни екипи до събитията става с предварителна заявка.
 • Заявки за акредитация на журналисти с Вашето име и медиа изпращайте на адрес communications@beautifulscience.bg
 • Заявки за интервюта с екипа или гости на фестивала изпращайте на същия адрес communications@beautifulscience.bg или се свържете на
  телефон 0887 424249 с Любов Костова

За пълната програма на фестивала: https://beautifulscience.bg/s-programa/