Музиката на физиката
концерт на открито в парковата зона на София Тех Парк
начало 20:00 ч.

Присъединете се към майката Природа в нейния майсторски клас с музиканти и физици, посветили се на изследването на елементарните частици, в който те създават нечувана досега музика. Космическо пиано, конструирано от части от Големия адронен колайдер, улавя космическите частици точно както испанският киборг Кай Ландре ги усеща с тялото си. На сцената в София с Кай ще бъдат още пианистката Каролина Колнова и камерен квартет Silhouettes, а от ЦЕРН ще се включат физиците Артуро Фернандес Телес, Давид Регулес и Стивън Голдфарб. Ще бъде едно незабравимо космическо преживяване.
Събитието се организира от IPPOG и София Тех Парк с подкрепата на Ratio.

Втори флора фестивал „София Тех Парк на цветята и изкуствата

София Тех Парк организира за втора поредна година флора фестивал „София Тех Парк на цветята и изкуствата“. Събитието ще се проведе на 13 и 14 май 2023 г. в откритите паркови площи на първия в България научно-технологичен парк. Организатори са София Тех Парк с подкрепата и партньорството на Асоциацията на флористите в България, Столична община и район “Младост”.

Във флора фестивала ще се включат със свои щандове десетки производители на цветя и флористи, търговци, любители и новатори в областта на флората. Посетителите ще могат да се насладят на цветни инсталации, разнообразни уникални растителни видове, продукти от маслодайни и немаслодайни растения, градински пособия и други. Ще могат да се запознаят с иновативни методи и технологии за отглеждане на растения в домашни условия, както и с приложението на технологиите в земеделието.

Специално място тази година на флора фестивал „София Тех Парк на цветята” ще бъде отделено на изкуството. В събитието ще участват представители на различни български занаятчийски традиции, които ще демонстрират своите умения и техники. За деца и възрастни ще бъдат организирани тематични работилници, в които ще имат възможност сами да опитат да създадат ръчно направени изделия. Ще бъде организирана и художествена галерия на открито, както и художествени ателиета, където всеки ще може сам да създаде свое произведение на изкуството.

Науката също ще бъде част от програмата на флора фестивал „София Тех Парк на цветята и изкуствата“. Посетителите ще могат да разберат повече за биоинформатиката от младите учени от българския отбор по синтетична биология iGEM Bulgaria. Те са приготвили и специален уъркшоп за най-малките любители на флората. Интерактивният център за наука и технологии на София Тех Парк ТехноМеджикЛенд е подготвил за всички посетители интересна програма с любопитни демонстрации и експерименти в областта на химията за всички посетители. В програмата са предвидени и занимания и демонстрации по роботика.

„Науката е забавна!“ – научно шоу на ЧСУ Izzi Science for Kids

В петък вечер ще имате възможността да се насладите на част от експериментите от часовете по наука в училище Izzi Science for Kids. Те ще бъдат показани от нашите учители Никола Каравасилев и Нели Иванова, а техни помощници ще бъдат ученици от 7. клас. По време на шоуто ще можете да видите: как да си направим цветен пламък; как да си направим телескоп с подръчни материали; как можем да видим магнитно поле с очите си и още много други интересни и забавни явления. След шоуто каним гостите в публиката да премерят знания в забавен quiz и да се състезават за награди, интересни за всеки млад учен.

Събитието е подходящо за ученици от 4. до 7. клас и техните родители.

Кога: 12 май, петък; 18:30 – 19:30 ч.

Къде: амфитеатър пред Форум „Джон Атанасов“