Регионален технологичен форум „Инженери в действие“ – София

На 11 и 12 май в София Тех Парк по време на Софийския фестивал на науката 2024 за първи път ще се проведе и Регионален технологичен форум „Инженери в действие“.

Събитието се организира съвместно от Фондация „Университет за деца“ и Фондация „Красива наука“ и цели да насърчи технологичното и инженерно творчество сред ученици и студенти.
По време на събитието ще наблюдавате състезания с роботи, които ще следват линия, ще се състезават в преминаване на трасе или участници, които ще моделират 3D макети на инструменти и машини и ще създават уникални технологични разработки. Всички посетители на Форума ще имат възможност да се включат в безплатните Siteground работилници за запояване на електронни платки. Така гостите на форума не само ще наблюдават интригуващи инженерни изобретения, но и ще създадат свои собствени джаджи.
Ако желаете да се включите в събитието като участник или изложител на уникален технологичен проект, моля да се обадите на 0876 81 41 71 (Явор Киряков)


National Geographic Explorer spotlight

На 9 май от 17 ч. в Зала „Научно кафене“ се срещнете с 20 международни млади изследователи от Европа и Западна Азия, включително и от България, които са част от програмата National Geographic Explorers. Ще видите чудесата на света през очите на фотожурналисти и археолози, изследователи на прилепи и на дивите животни – ще ви вдъхновят с проектите, върху които работят и ще ви разходят „на терен“!

Събитието ще се проведе на английски език без превод.


50 години Кубчето на Рубик

За колко време може да наредите куба на Рубик? Искате ли да зададете своите въпроси пред неговия създател Ерньо Рубик? Елате на 11 и 12 май в центъра за наука и технологии TechnoMagicLand на София Тех Парк и покажете своите умения на състезанието 50 Years of Cubing Bulgaria 2024!
Очакваме ви, за да отпразнуваме заедно юбилей на емблематичния пъзел Куба на Рубик! Двудневната среща ще събере десетки опитни и начинаещи любители, които ще се състезават по скоростно нареждане на механичната главоблъсканица в различните й варианти.
През втория ден на събитието онлайн ще се включи унгарският скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик, създател на Куба, който ще отговоря на въпроси на всички участници.
В програмата на събитието е включена и лекция на тема “Как е създаден Кубът на Рубик” и специална изложбена зона, която ще представи историята и развитието на пъзела през годините. Повече информация за програмата: https://bit.ly/3QtO4qf.