ТЯ е НАУКА – Украйна

ТЯ е НАУКА е образователен проект на STEM is FEM (STEM е ФЕМ), осъществен с подкрепата на международната организация UN Women в Украйна и UNICEF-Украйна.

Изложбата ще ви запознае с жените учени от Украйна от XX и XXI век. Науката оформя бъдещето на съвременния свят, а жените в украинската наука имат значителен принос за развитието й. Още повече, че стереотипът „сериозната наука не е женска работа“ отдавна е отживелица.

Запознайте се с дванадесет вдъхновяващи жени и добавете още един детайл в съкровищницата от причини да се гордеете от Украйна! Може би техните личности ще ви вдъхновят точно както вдъхновиха петима талантливи илюстратори да им направят тези портрети.

Всеки от портретите е придружен от кратко есе, наградено в националния конкурс ТЯ е НАУКА. Есетата към изложбата са подбрани измежду 561 текста от момичета между 14-21 години от цяла Украйна. Всички есета са преведени на български език.

Проектът е част от кампанията на UN Women „Поколение на равенството“, която насърчава равни възможности между половете и настоява за повече жени лидери в областта на технологиите и иновациите.

STEM is FEM благодари на колеги от цял свят за подкрепата за образователния арт проект ТЯ е НАУКА. Заедно привличаме общественото внимание към науката с женско лице и разбиваме стереотипите, че за да работиш в STEM трябва да си мъж.

Генерален партньор в кампанията е Roosh, компания, която подкрепя стартъпи в Украйна, а комуникационният партньор на проекта е TRUMAN. 

STEM is FEM е образователен проект с идеална цел, който желае да насърчи украинските ученички да се насочат към технически специалности.

Изложбата се представя в партньорство с Посолство на Украйна в България.