Училищната програма на първия Варненски фестивал на науката ще се проведе на 11 ноември и включва палитра от събития за различни възрасти и по различни предмети.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по различни предмети.

Всички училищни събития са безплатни, но е необходимо да направите предварителна резервация до 7 ноември 2022 г.

Как да планирате училищно посещение?

  • Резервирайте достатъчно рано

Фестивалните зали имат ограничен брой места и много събития се резервират скоро след обявяване на програмата. С ранна резервация имате по-голям шанс да получите пропуски за предпочитаните от Вас събития.

  • Определете максимално точно броя на учениците

Моля, не резервирайте повече места „за всеки случай“, защото така ще лишите други ученици от възможността да посетят тези събития. Ако броят на учениците във Вашата група се промени, моля уведомете ни.

  • Проверете дали събитието е подходящо за Вашите ученици

Събитията са разделени по възрастови групи – 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас. Възрастовите групи са посочени до описанието на всяко събитие по-долу.

  • Планирайте достатъчно време за посещението

Наред със събитията в зала, демонстрационните щандове и изложбеното пространство са отворени от 10:00 до 18:00 часа в трите фестивални дни. Предвидете достатъчно време преди и след резервираното от Вас събитие, за да могат Вашите ученици да видят допълнителни експерименти, демонстрации и науката в действие.

  • Организирайте посещението с учениците своевременно

Ако ви се наложи да откажете участието си, молим ви да го направите не по-късно от сряда, 9 ноември. Неявяването на група без предупреждение ще лиши от възможност други ученици и е възможно да провали събитията. В случай на неявяване на група без своевременно предупреждение, ще уведомяваме директорите на училищата. 

Използвайте формуляра за регистрация, за да направите групова резервация най-късно до 7 ноември 2022 г. Имайте предвид, че поради голямото търсене, местата се запълват бързо от най-активните учители. Ние ще се свържем с Вас, за да потвърдим заявените места. Промяна на заявените места се правят не по-късно от 9 ноември 2022 г.


Час, зала, възраст
Събитие
10:00–11:00 ч.  
Зала 42 в партньорство с Microsoft  
1-4 клас 5-7 клас  

няма останали места
Науката в руло тоалетна хартия Дори къс тоалетна хартия може да покаже колко са здрави влакнестите материали, как растенията приемат хранителни вещества и как се правят багрилата за рисуване. Химикът, преподавател, ръководител на отбор по естествени науки, демонстратор и опитен комуникация на науката Наско Стаменов гарантирано ще развихри въображението ви в това лудешко и вълнуващо научно шоу.
10:00–11:00 ч. – няма останали места
16:00–17:00 ч.  – останали са 10 места
Зала ДНК  
1-4 клас

Боулинг с роботи Знаете ли, че освен с топка, може да играете боулинг и с робот? Просто трябва да го програмирате и той ще бута кеглите по-добре от топка. На работилницата, от екипа на MindHub – Варна ще научите как точно да програмирате робота-топка и да бъдете успешни робо-състезатели.
10:00–11:00 ч. – 10 останали места
11:30–12:30 ч.  – няма свободни места
Зала Атом  
5-7 клас

Есенна научна палитра В тази работилница биологията и химията вървят ръка за ръка и с тяхна помощ ще разкрием скритите цветове на есенните листа. Учениците ще влязат в ролята на учени, като използват метода на хроматографията и ще имат възможността сами да научат защо дърветата сменят багрите си. Работилницата ще води Мирослава Димитрова, биолог, водещ на множество работилници и лагери за деца и младежи, от 2020г. координатор на програмата Space Camp Turkey в България.
11:30–12:30 ч.  
Зала 42 в партньорство с Microsoft  
5-7 клас 8-12 клас  

Няма свободни места
„Извънземни“ следи върху релефа на Земята На Земята са установени стотици места, където скалите имат необичайна форма, структура и химичен състав. В различни етапи от историята на Земята са случвали сблъсъци с метеорити, които често са променяла хода на еволюцията и на геоложката историята. Тези събития са причина за образуването на т.нар. импактен (ударен) релеф. В дъждовни гори, в пустини, в тайга, на океанското дъно… има стотици следи върху земната повърхност, оставени от сблъсък с метеорити. Със сигурност имате милиони въпроси! Задайте ги на доц. д-р Димитър Желев, преподавател в катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на Географ БГ.
11:30–12:30 ч. – няма свободни места
17:30–18:30 ч.  – 25 останали места
Зала ДНК  
1-4 клас 5-7 клас  

Тактилни илюзии Още от деца чрез допир опознаваме света. Да опипаме всеки предмет, попаднал пред очите ни, е основен начин да напипаме важни принципи и да се доберем до познание. Но допирът може да лъже. Ще хванем ли невроните в крачка или ще му изпуснем края и ще се подхлъзнем? Това ще разберете в работилницата с помощта на тактилни илюзии, за да се запитате „Това изобщо моите ръце ли са?“. Оставете се в сигурните ръце на химика Наско Стаменов.
13:00–14:00 ч.  – 5 останали места
Зала ДНК  
3-4 клас 5-7 клас 8-12 клас
Micro:bit | Създай собствен стъпкометър и победи в надпреварата! Участници в тази работилница, водена от екипа на Dream Space ще се уверят, че могат всичко! Независимо от уменията, с които влязат в работилницата, всеки от тях ще си тръгне със създаден стъпкометър на Micro:bit и Surface Go 3 и ще може да се включи в надпреварата на стъпкометрите! В партньорство с Microsoft.
13:00–14:00 ч. – няма свободни места
17:30–18:30 ч.  – няма свободни места
Зала Атом  
5-7 клас  
Работилница по физика В работилницата на образователната инициатива „Университет за деца“ ще наблюдавате физични опити с електричество, индукция, налягане и магнетизъм и ще сглобите физични инсталации, с които ще демонстрирате спиращи дъха физични явления. Елате, научете, сглобете!
14:30–15:30 ч. – няма свободни места
Зала ДНК  
3-4 клас 5-7 клас 8-12 клас

MakeCode Arcade | Създай собствена игра! Участниците в това приключение ще програмират свой собствен свят и ще създадат авторска игра! Ще се запознаем с MakeCode Arcade и ще използваме Surface Go 3, за да покажем, че всяко дете е герой с уникална суперсила. В партньорство с Microsoft.
14:30–15:30 ч. – няма свободни места
16:00–17:00 ч.  – 10 свободни места
Зала Атом    
5-7 клас  
Как измерихме Земята за първи път Още от древни времена хората са си задавали въпроси за формата и  размерите на Земята. Преди цели 23 века Ератостен успява да изчисли  размерите на Земята. Заедно с гл.ас д-р Янко Николов от Институт по  астрономия с НАО, БАН и НАОП „Николай Коперник, Варна, преподавател в Център по забавна математика, ще пресъздадем опита и идеята на Ератостен с помощта на глобус и математика за 5-6  клас. Науката е търсене на отговори на въпроси, а въпросите, на които ще  търсим отговор в това занимание са: Колко е важно да бъдеш наблюдателен и да си задаваш въпроси? Как математиката ни помага да разрешаваме загадки?Как едно парченце пица ще ни помогне да съчетаем горните два въпроса?
15:00–16:00 ч.  
Зала 42 в партньорство с Microsoft  
1-4 клас 5-7 клас  

Няма свободни места
Големият взрив или как се сеят картофи    Олег Каменщик и Явор Киряков от Университет за деца ще проследят историята на еволюцията на Вселената и ще акцентират върху най-емблематичните научни открития, които са довели Човека до познание за заобикалящия го свят. За да се демонстрира ролята на нестандартното мислене на учените и насладата от експеримента, ще се представят множество опити, в които научните закони не винаги действат както интуицията ни го подсказва. Целта на научното шоу е по достъпен, хумористичен и атрактивен начин да покажем как всекидневно и навсякъде се ползваме от разнообразни научни достижения.
16:30–17:30 ч.  
Зала 42 в партньорство с Microsoft  
1-4 клас 5-7 клас  

Останали са ограничен брой места
Вода на МКС: Инструкции за многократна употреба 3, 2, 1… Излитане! Нашата ракета се изстрелва с екипаж от няколко астронавти към Международната Космическа Станция (МКС). Всички в совалката сме ентусиазирани и чакаме с нетърпение прекачването. Ето че най-после стигнахме и се качваме на борда на МКС! Но, Хюстън, имаме проблем! Не знаем как работи системата за поддържане на живота (СПЖ) на станцията! Настъпва паника! От къде ще си набавим така необходимата ни вода? Как ще оцелеем през цялата ни важна мисия на МКС, ако не можем да си сипем по едно ободряващо питие? Д-р инж. Добрил Вълчев ще ни разведе и ще ни запознае с основните компоненти на системата за поддържане на живота на Международната Космическа Станция, за да разберем от къде идва водата на станцията, къде отива след използването ѝ и как става така, че малкото всъщност ни е предостатъчно.
18:00–19:00 ч.
Зала 42 в партньорство с Microsoft  
8-12 клас  
Робономика – автоматизираната икономика на бъдещето Развитието на изкуствения интелект, роботиката и автоматизацията позволяват все повече дейности и икономически решения да бъдат делегирани на машините. Автоматизацията е вече не само в индустрията, но и в предоставянето на услуги и в домовете ни. Това поставя редица въпроси, чиито възможни отговори ще се опитаме да маркираме в тази презентация: Как изкуственият интелект, роботиката и автоматизацията ще подобрят живота ни? До каква степен те ще изместят хората в производствения процес? Какви проблеми поражда активното използване на изкуствения интелект, роботиката и автоматизацията и какво можем да направим, за да ги преодолеем? Отговорите ще научим от проф. д-р Станислав Иванов, преподавател и Заместник-ректор по научно-изследователската дейност на Висше училище по мениджмънт, Варна.