Където и да се намирате в края на септември, едно е сигурно – Европейска нощ на учените и проект SEARCH имат нещо за вас. Разгледайте цялата програма, която започва още на 24 септември с Национален онлайн Мапатон, на 29 септември преминава през селища из цялата страна от Асеновград до Ямбол, и онлайн в Национално ТВ студио, а на 30 септември завършва на борда на Родопската теснолинейка.

Автор на картата: Денис Урумов

За повече информация, посетете сайта на Проект SEARCH


Участвайте до 18 септември в два конкурса по Проект SEARCH за Европейска нощ на учените 2023

Търсим гласовете на ученици на различни възрасти с креативно мислене от цялата страна и грижа за околната среда. За втора година ще проведем два национални конкурса, посветени на климатичните промени. Те са част от проект SEARCH (Наука + Околна среда + Изкуство = Устойчивост за Европейската нощ на учените).

Конкурс за подкаст „Млади гласове 2023“
Конкурсът е отворен за ученици в следните две възрастови групи: 12-14 години и 15-18 години, които живеят в България.
Разкажете лична история за климатичните промени във вашия град/ село/ регион, представена като аудио подкаст с продължителност 5 минути.
Вижте всички подробности и изпратете своите материали до 18 септември.

Конкурс за млади хора за визуална творба „SEARCH Instagram Looking Glass 2023“
В конкурса могат да участват ученици на възраст 15 до 18 години, които живеят в България.
Творбата следва да отразява предизвикателства, съществуващи в средата около вас (училище, село, град, семейство, друго) или възможности за положителни решения. Можете да представите необичайни проявления на климатичните промени върху околната среда – напр. затопляне на атмосферата, изменение на климата, замърсяване на планетата, застрашени биологични видове, обезлесяване. Предложението се представя под формата на кратък видео клип до 2 минути или снимка до 5 МВ с описание към нея.
Вижте всички подробности и изпратете своите материали до 18 септември.

Официално откриване на ХІV Софийски фестивал на науката

9 май, 10:30 ч., Зона ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ 
свободен достъп

На откриване като на откриване – ще има шум и блясък, благодарение на „Корпуса за бързо гърмене“. Ще има поздравления, усмивки, радост от началото на новото издание. Присъединете се, за да открием заедно фестивала.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Прогнозата за времето в ежедневието ни

9 май, 15:30 – 16:30 ч., Зала КОСМОС в партньорство с А1
Презентация, 5 – 7 клас, 8 – 12 клас

„Какво ще бъде времето утре“ е един от най-актуалните въпроси днес. Историята не е в състояние да ни каже кой пръв си е задал този въпрос. Метеорологичното време е винаги актуална новина, а прогнозата за времето е една от най-търсените информации, и според статистически проучвания е с по-голям рейтинг в медиите от останалите новини. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е водеща организация, която издава ежедневните прогнози за времето и предупрежденията за опасни и особено опасни метеорологични явления в полза на държавните и общинските структури, националните радиа и телевизии, други електронни медии. Прогнозата за времето има голямо социално-икономическо значение за много сфери от живота на съвременното общество. Доверете се на гл. ас. д-р Красимир Стоев да ви покаже как протича ежедневната работа на дежурните синоптици в НИМХ при изготвянето на прогнозата за времето.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Господин Раздробян

9 май, 16:30 – 17:15 ч., Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз
работилница, 5 – 7 клас

Играта „Господин Раздробян” предлага забавен и интерактивен начин за усвояване на дробните числа. Чрез решаване на пъзели с дробни числа, учениците тренират логическото си мислене и решаването на проблеми. Играта им позволява да работят с абстрактни математически концепции по по-конкретен начин, развиват уменията си за анализ и прилагане в практични ситуации. Играта цели да подобри математическите умения и самоувереността на учениците чрез забавен и образователен подход. Освен това, предлага свободен край и всеки може да създава свои собствени пъзели, да развива изображения, вдъхновени от собственото им въображение. Ръководител на работилниците е Радостина Господинова, дизайнер на детска среда и създател на образователни игри и методи.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Къде са пчелите в големия град?

9 май, 16:30 – 17:15 ч., Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз
Работилница, 1 – 4 клас

От тази интерактивна работилница учениците ще разберат какво правят пчелите, къде живеят, за какво ни трябват. Колко и какви пчели има в България? А в света? Защо са важни? За разлика от медоносните пчели, които са само няколко вида на цялата планета, дивите пчели са хиляди видове и широко разпространени по целия свят. Учениците ще създадат хотел за полинатори и буболечки от подръчни материали, които ще могат да окачат на дървета или да поставят в градинка. Анна-Мария Евгениева следва магистърска програма по География на градска среда, и има опит в ландшафтната архитектура и урбанистика. Тя страстно разказва за важната роля на природата в големите градове. Самата тя обича да е сред природата, въпреки че си остава градско момиче по душа.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Да се отървем от гравитацията

9 май, 16:30 – 17:15 ч., Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис
Работилница, 5 – 7 клас

Питали ли сте се някога защо предметите падат? А дали падат наистина или така ни се струва? Защо течностите текат надолу, а не нагоре? Как можем да „накараме“ предметите да преодолеят гравитацията и да започнат да падат нагоре? В работилницата на „Университет за деца“, посветена на гравитацията ви очаква всичко това.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Необятният свят на стъклото

9 май, 16:30 – 17:15 ч., Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис
Работилница, 1 – 4 клас, 5 – 7 клас

Стъклото е уникален материал с изключителни свойства, цвят и форма и е истинско предизвикателство за човешките сетива. Работилницата предоставя възможност учениците да видят един по-различен и интересен начин за използване на стъклата в бита, декорация на сгради, както и приложението им в технологиите. Те ще потеглят на едно вълшебно пътуване в света на стъклото, ще се докоснат до красотата и магията на цветните и модерни стъкла. Ще научат за една от основите техники за получаване на изделия от духано стъкло; методи за производство на плоски стъкла, кои елементи оцветяват стъклата и за тяхното използване в съвременния живот. Ще имат възможност да видят антични и средновековни стъкла и мазилки, намерени по нашите земи. Най-малките ще рисуват или редят пъзел на различни части от стъклата, а за по-големите ще има кратка викторина с интересни игри за развитието на внимание и концентрация. Водещи на работилницата са доц. д-р Мария Ганчева, доц. д-р Ралица Велинова и Катерина Тумбалова от Институт по обща и неорганична химия-БАН.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Чудният свят на растенията

9 май, 17:00 до 18:00 ч., Зала КОСМОС в партньорство с А1
5 – 7 клас, 8 – 12 клас, възрастни
Растенията са изключително важна част от природата на нашата планета. Без тях животът на Земята е немислим. Чрез процеса фотосинтеза те формират кислорода, който човекът и останалите животните дишат. Ако ги нямаше растенията, нямаше да има нито човека, нито животните, а планетата щеше да изглежда като безжизнена пустиня. Те са основни и регулатори на глобалния климат. Те са източник на лекарства, дървесина, растителни влакна, използват се в козметиката, направата на парфюми, служат за възстановяване, носят естетическа наслада. Предполага се, че към днешната дата на Земята съществуват около 320 000 вида растения. А в Ботаническата градина на БАН се съхраняват повече от 5500 вида от цял свят. Това е най-богатата колекция на Балканския полуостров. Научете за някои от най-очарователните и с най-интересна биология и приложение растителни видове от проф. д-р Светлана Николова, директор на Ботаническата градина на БАН, и Диана Венкова, специалист международен обмен (Индекс семинум) и връзки с обществеността. Проф. Николова е дългогодишен преподавател по ботаника в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Университета в Палермо (Италия), изследовател в Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Млади изследователи от програма National Geographic Explorer

9 май, 17:00 – 19:00 ч., Зала „Научно кафене“

Запознайте се с 20 млади изследователи от Европа и Западна Азия, включително и от България, които са част от програмата National Geographic Explorers. Ще видите чудесата на света през очите на фотожурналисти и археолози, изследователи на прилепи и на дивите животни – ще ви вдъхновят с проектите, върху които работят и ще ви разходят „на терен“!

Разберете как се става част от тази невероятна програма!

Събитието ще се проведе на английски език без превод. Регистрирайте се, защото местата са ограничени

София Тех Парк, сграда Инкубатор View Map

Фосилите – каменните букви на книгата на живота

9 май, 18:00 – 19:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

5 – 7 клас, 8 – 12 клас, възрастни

Какво точно представляват фосилите или вкаменелостите? Какви са най-интересните постижения в палеонтологията – науката, която изучава фосилите? Как се образуват и къде могат да бъдат намерени? Кои са най-известните фосили? Какво е нужно на един млад човек да знае, за да стане палеонтолог? Отговорите на всички тези въпроси ще разберем от доц. д-р Дочо Дочев, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, водещ специалист по палеонтология в България, участник в българските антарктически експедиции и член на екипа, открил динозаври край град Трън в България.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Местни ветрове в България – специфика и климатичен ефект

9 май, 18:00 – 19:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

8 – 12 клас, възрастни

Местните ветрове са отличителна характеристика на климата за много райони в България. Обикновено това са подножията на някои планини и черноморското крайбрежие. Генезисът на местните ветрове е различен, като някои се проявяват само през лятото, а други – през студеното полугодие. В част от случаите причините са свързани с нееднаквото загряване на различна повърхност, например суша и вода. В други – с нахлуването на топъл или студен въздух, пренасян от циклони или антициклони. Някои от местните ветрове предизвикват краткотрайни екстремни прояви на времето – ураганна скорост на вятъра, рязко затопляне и регистриране на температурни рекорди, снеготопене и наводнения. Други оказват влияние върху средните месечни стойности на температурата и влажността на въздуха, облачността и валежите, имат пречистващ и освежаващ ефект. В много случаи местните ветрове са неотменна част от ежедневието ни през годината, без самите ние ясно да си даваме сметка за това. Проф. д-р Иван Дреновски е учен от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите (ИИКАВ) при БАН, финалист в конкурса Лаборатория за слава FameLab 2013 г., участник в Софийския фестивал на науката 2014.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Колко вероятно е астероид да ви съсипе деня?

9 май, 18:30 – 19:30 ч., Зала КОСМОС в партньорство с А1
8 – 12 клас, възрастни

Нямаме нужда да се тревожим като индивиди, че голям астероид ще се разбие на Земята -шансовете в рамките на нашия живот са много ниски. Като цивилизация обаче ТРЯБВА да направим нещо. Знаем, че в миналото е имало опустошителни астероидни удари (напр. този, довел до изчезването на динозаврите) и ще се случат отново, ако не предприемем нищо. За щастие, вече има значително международно сътрудничество за защита на Земята срещу астероидни удари. Научете повече за предпазването на Земята и последните новини от астероида Озирис-Рекс от Д-р Умберто Кампинс, международно признат експерт по астероидите, особено тези, които могат да застрашат Земята.

На английски, с превод на български език.
В партньорство с Посолство на САЩ.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Променящият се климат на България 

9 май, 19:30 – 20:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

8 – 12 клас, възрастни

През изминалата година излезе книгата „Променящият се климат на България – данни и анализи“, 2023, под редакцията на проф. Т. Маринова и доц. Л. Бочева, изд. НИМХ. Тя допринася за по-ясното разбиране на климатичните промени в България. Запознайте се с резултатите от изследванията на учените и специалистите от НИМХ, публикувани през последните 10-15 години в реферирани издания у нас и в чужбина. Авторите обобщават на разбираем език тези резултати в контекста на основните направления на научно-приложната дейност на НИМХ – метеорология, хидрология и агрометеорология. Климатичните промени имат много аспекти на локално проявление, които са обект на научните изследвания и научно-приложните разработки на НИМХ в областта на атмосферното замърсяване, прогнозирането на опасни явления, хидрогеологията и др., но в това издание сме се опитали да представим една по-обща картина на изменението на климата в България както в историческа перспектива, така и през следващите десетилетия до края на XXI век. Книгата е предназначена за широк кръг читатели. Доц. д-р Лилия Бочева е директор на департамент Метеорология в Националния институт по метеорология и хидрология и редактор и един от основните автори на представеното издание. Научни интереси: климатични анализи, екстремни метеорологични явления като конвективни бури, градушки, потенциално опасни валежи, торнадо и др.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Мария Склодовска-Кюри – премиера

9 май, 19:30 – 21:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Прожекция, 8 – 12 клас, възрастни

Биографичният филм за Мария Склодовска-Кюри (в ролята: Каролина Грушка) разказва за живота на нобеловата лауреатка в периода 1903-1911 г. Ето какво казва режисьорката на филма Мари Ноел: „Бих искала този филм да покаже жена от плът и кръв, невидима зад монументалната фасада. Полякиня, която трябва да напусне любимата си родина, за да се посвети на науката; човек, разкъсван от противоречия и дилеми, но никога не губещ от поглед целта. Целта ми е да запозная зрителите с непознатото досега човешко лице на тази героиня. След като гледаме този филм, бих искала да запомним Мария Склодовска-Кюри не само като женска икона на науката или полякиня, известна в цял свят, но преди всичко като вдъхновяваща, силна жена – индивидуалност, изключителна във всяко отношение, заслужаваща възхищение и достойна за подражание.“

По повод 90 години от смъртта на Мария Склодовска-Кюри.
В партньорство с Полския институт.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Радиоактивни диви прасета

9 май, 20:00 – 21:00 ч., Зала КОСМОС в партньорство с А1
8 – 12 клас, възрастни

Ядрената авария в Чернобил през 1986 г. оказа голямо влияние върху горската екосистема в Централна Европа. Експертите съветваха да се ограничи яденето на гъби след аварията заради високото ниво на радиоактивно замърсяване, но месото на дивите животни също бяха засегнато в продължение на няколко години. Докато радиоактивното съдържание в елените и сърните очаквано намаляха с течение на времето, измерените нива на радиоактивност в месото на дивата свиня и до днес остават изненадващо високи. Разберете за този парадокс и какво да очакваме занапред от австрийския професор по радиохимия и физична радиоекология, проф. д-р Георг Щайнхаузер.

По повод 120 години от рождението на Робърт Опенхаймер.

На английски, с превод на български.
В партньорство с Посолство на Австрия.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Първият автомобил, създаден от българин

10 май, 13:30 – 14:30 ч., Зала НАУЧНО КАФЕНЕ
5 – 7 клас,  8 – 12 клас, възрастни

Нова сензация излезе от дебрите на старата българска техника! През 1912 г. авиоконструкторът Виктор Витанов, който живее в английския град Хароугейт, изработва 4-колесен бензинов автомобил. Това е най-старият засвидетелстван автомобил, проектиран от българин! Колата е описана в авторитетното английско авто-мото издание The Motor Cycle и в много четеното българско ,,списание за наука, изкуство и индустрия“ ,,Илюстрация Светлина“. Автомобилът развива добра за времето и мощността си скорост (15 – 20 км/ч) и лесно изкачва стръмни наклони. Как изглежда най-старият автомобил, изработен от българин? Какви части използва? Как работи и как се управлява? Всичко това ще разберем от презентацията на Антон Оруш,. За първи път, след над век незаслужено забвение, пред нас се появява автомобилът на Виктор Витанов от 1912 г. – бисер от историята на българската техническа мисъл!

София Тех Парк, сграда Инкубатор View Map

Да броим в дузини 

10 май, 14:00 – 15:00 ч., Зала КОСМОС в партньорство с А1
Научно шоу, 5 – 7 клас, 8 – 12 клас

Чудили ли сте се защо има 12 месеца в годината, 24 часа в деня и 60 минути в часа? Има ли нещо общо с това, че и трите числа се делят на 12? Нямаше ли да е по-уместно да имаме 10 месеца в годината, 10 часа в денонощието и 100 минути в часа? Ако това ви звучи налудничаво, не сте единствените! И все пак, почти навсякъде в нашия бит използваме десетичната бройна система – броим до десет, сто, хиляда. Но това далеч не значи, че това е най-добрата алтернатива! Смело можем да твърдим, че бройна система на основата на числото 12 е много по-добра. Заповядайте, за да се научим да броим в дванайсетици и да разберем защо в много езици числото 12 си има специално наименование. Калоян Генков отговаря за научната програма в ТехноМеджикЛенд и преподава във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В свободното си време обича да практикува планинско колоездене и спортно катерене. Като ученик е участвал в множество състезания – физика, астрономия, информационни технологии и математика. Както повечето учени, често се замисля как би изглеждал светът, ако нещо, което приемаме за даденост, изглеждаше по друг начин. Именно така се зароди и идеята за това шоу.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Проект Future Work 4’s

10 май, 15:00 – 16:00 ч.
Зала НАУЧНО КАФЕНЕ

8 – 12 клас, студенти, учители

Проектът Future Work 4’s има за цел да разработи игровизиран отворен онлайн курс (MOOC), който да предостави на студентите и учащите се 4 трансверсални умения, които се определят като критични за работната сила през 21 век. Ориентираната към бъдещето учебна програма съчетава 4 теми: дигитални умения, зелени умения и екологично съзнание, предприемачество и иновации и социални и кариерни умения. Таня Йорданова е експерт програми и проекти в Научноизследователски сектор при Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тя има богат предишен опит в управлението на Европейски проекти и в момента координира дейностите по изпълнението на проект Future Work 4’s. Таня е сертифицирана по GCDF в областта на кариерното консултиране и ръководи Международната Менторска програма EURAXESS.

София Тех Парк, Инкубатор View Map

Иновативни технологии в биомедицината

10 май, 15:30 – 16:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

8 – 12 клас, възрастни

Извършването на научни експерименти в биомедицината е предизвикателство, което е вълнуващо преживяване, но при недобро планиране и дизайн на експериментите, получените резултати могат да са доста разочароващи. Най-мотивиращият момент в работата на учения е, когато той има оригинална идея, а най-трудният е реализацията на тази идея. В последните години новите технологии оказват значимо влияние върху времето за подготовка и изпълнение на експериментите.  Доц. д-р Петя Димитрова ще симулира научен експеримент, свързан с изследване на биологичен ефект на ново терапевтично средство. Ще демонстрира как дизайнът на научния експеримент се променя според вида на използваната нова технология. Ще покаже как учените използват модели на човешки тъкани и органи, като култивиране на клетки в триизмерно пространство и/или изработване на органи в чип, за да симулират биологична функция и да намалят използването на лабораторни животни в експериментите.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

От какво са направени роботите и машините

10 май, 16:30 – 17:15 ч., Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис
Работилница, 5 – 7 клас

Разглобявали ли сте детските си играчки? А стария телефон? Какво открихте там? Знаете ли как да използвате тези електронни компоненти, за да си сглобите електронна платка? А как работят сензорите в нея, за да ви дават информация за околния свят? Тази работилница на Университет за деца ще отговори на тези и още много въпроси, свързани с електрониката и роботиката.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Голямото предизвикателство при природни бедствия

10 май, 16:30 – 17:30 ч., Зала НАУЧНО КАФЕНЕ
Презентация и дискусия, 8 – 12 клас, учители, възрастни

Програмата „Коперник“ генерира ежесекундно огромен обем от геопространствени данни и изображения с висока разделителна способност, които са изключително полезни в много области на научните изследвания и икономиките на страните от ЕС. Природните бедствия, които зачестиха с повишаването на глобалната температура на Земята, могат да бъдат анализирани и в определени случаи предотвратени с помощта на информацията от системата спътници на „Коперник“. Проектът „Коперник за училищата-Голямото предизвикателство при природни бедствия“ (Copernicus4Schools – The Great Disaster Challenge) е насочен към училищата и се провежда ежегодно в 10 европейски страни, включително и у нас. Целта му е да вдъхнови учениците, както и учителите, да използват и разбират по-добре програмата Коперник и възможностите, които се крият в наблюдението на Земята.

„Предизвикателството“ ще се проведе през  март 2025 г., едновременно във всички участващи държави, в рамките на един пълен учебен ден. Това ще бъде съвместна задача, а не състезание, където класове от средните училища в цяла Европа ще работят както самостоятелно, така и в международни екипи, за да реагират при бедствие в „реалния живот“. Видът на бедствието ще бъде избран измежду: наводнение, изригване на вулкан, горски пожари, като конкретната тема ще бъде уточнена от партньорите през тази година.

 

София Тех Парк, сграда Инкубатор View Map

Подземните съкровища от миналото – в бъдещето

10 май, 17:00 – 18:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Презентация, 5 – 7 клас, 8 – 12 клас, възрастни

Знаете ли, че понастоящем има над 30 космически мисии, целящи изучаването на различни обекти в открития космос? В бъдеще се планират все по-комплексни мисии, които да помогнат на човечеството да овладее междузвездното пространство, да колонизира чужди планети и да добива ценни материали от астероиди, комети и спътници. Един от факторите, който изиграва ключова роля в развитието на съвременните технологии, е разработването на нови високотехнологични материали в областта на електрониката и комуникациите. При изработката на тези иновативни материали се използват добре познати на човечеството и добивани от векове метали като мед, желязо, сребро и злато. Те винаги са били в основата на технологичната еволюция на човечество и дори са определяли историческите периоди – каменна, медна, бронзова, желязна епохи. Макар и познати още от дълбока древност, тяхната употреба в съвременната наука не е загубила значението си. Днес, макар технологиите за добив и преработка на метали да са доста по-усъвършенствани, те почиват на същите принципи, прилагани в древността. С помощта на атрактивни химични експерименти гл. ас. д-р Господинка Гичева и гл. ас. д-р Александър Чаначев, преподаватели в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, ще демонстрират част от процесите, свързани с добива и получаването на ценни метали, макет на открит рудник, обработката на рудата, както и химичните реакции, с които се извличат полезните компоненти от нея.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Имунният отговор при вирусни инфекции

10 май, 18:00 – 19:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

8 – 12 клас, възрастни

Пандемията от Ковид-19 и грипните епидемии показват ясно, че имунният отговор се развива различно при всеки индивид и зависи от неговото здравословно състояние – включително от режима на хранене и физическа активност, хронични заболявания и прилагана терапия. Респираторните вируси предизвикват локална инфекция в белия дроб, като при повечето хора, тя протича леко, защото се развива адекватен имунен отговор. При умерена до тежка инфекция антивирусният имунен отговор е силно изменен. Това води до директно увреждане на структурата и функцията на белия дроб, до системно възпаление и отключване на други патологични процеси, водещи до сърдечно-съдови и неврологични усложнения. Заповядайте, за да видите данни от изследвания на учени в България за действието на няколко вещества при грипна инфекция. Имунологът доц. д-р Петя Димитрова от БАН обяснява защо е толкова трудно да се регулира имунния отговор при респираторни вирусни инфекции и защо е необходимо да не прилагаме безразборно и необмислено разнообразни подходи, които потискат хроничното възпаление, но не „работят“ добре при остро-протичаща инфекция.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Наука и изкуство от стъкло

10 май, 18:00 – 19:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

8 – 12 клас, възрастни

На пръв поглед науката и изкуството се приемат като отделни области, докосвайки обществото по различен начин. Ако се опитаме да вникнем по-надълбоко, в тези различни области, ще открием един свят, където изкуството е вид наука, а науката е вид изкуство. В този съвместен проект художник-приложник и учен се опитват да намерят пресечната точка между тях през призмата на стъклото, в резултат на което е създаден уникален по рода си стъклен калейдоскоп. Ще се запознаете с интересни факти от областта на горещото духано стъкло, като метод използван при създаването на творби от стъкло, както и с някои съвременни подходи за получаване на нови стъкла с оптични свойства.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Климатичните промени в геоложката история на Земята (последните 66 млн. г.) – ключ към разбиране на съвременните промени

10 май, 18:30 – 19:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

8 – 12 клас, възрастни

Климатичните промени, вкл. „глобалното затопляне“, са едни от най-горещите проблеми на човечеството, дискутирани на много световни научни форуми за устойчиво развитие. Основните теми са какви вреди на природата причинява човешката дейност, как да запазим богатството и биоразнообразието на планетата Земя и от какви беди в бъдеще да се предпазим. Науката е доказала, че климатичните промени са естествен процес – напр. последното глобално затопляне започнало преди 10 000 г. продължава и до днес. Влиянието на човека върху този процес е неоспоримо. За да можем да надникнем по-далеч в бъдещето, трябва да изучим по-добре миналото, да проникнем дълбоко в утайките, отложени на океанското дъно и на континентите.  Фините слоеве пясък и глина представляват страници на своеобразна геоложка книга за организмите, живели при съответните климатични условия. Всеки отделен слой е специфичен отрязък от време, „запечатан“ в останките на организмите (фосили), които учените дешифрират с прецизни съвременни методи. Резултатите от изследванията показват колко „топли“ и „зелени“ са били океаните и континентите в геоложкото минало. В презентацията ще бъдат представени промените в климата на Земята и в България през последните 66 млн. години, установени в океански и континентални седименти с микроскопски, изотопни и геохимични изследвания на нанофосили  и органично вещество. Научете повече от проф. дн Кристалина Стойкова и доц. д-р Златка Милаковска от БАН.

В партньорство с Aurubis

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Прогнозата за времето – наука и ежедневие

10 май, 19:30 – 20:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

8 – 12 клас, възрастни

Прогнозата за времето е ежедневие за всеки от нас, но всъщност представлява резултат от дългогодишни, многобройни и разнообразни научни и научно-приложни дейности на една метеорологична служба, у нас и навсякъде по света. В началото на май 2024 г. се навършват 68 години от първата оперативна гражданска прогноза, издадена от специално изграденото звено „Прогнози“ на Института по хидрология и метеорология (сега НИМХ). Развитието на методиката за изготвяне на прогнозите за времето, в резултат на широкото навлизане в оперативната практиката на численото моделиране е факт, който може лесно да се проследи, особено през последните две десетилетия. Огромният скок в развитието на техниката, с която разполага съвременният свят, е другата ясно видима причина за промените в областта на метеорологичното наблюдение и прогнозиране. Примери за ролята на численото моделиране, както и усъвършенстването на техническите възможности на човечеството, приложени в оперативната работа на синоптиците, могат да бъдат дадени при всяка една метеорологична обстановка. Тежестта и отговорността на оперативната работа остава голяма, поради огромното количество информация, което трябва да се обработи и анализира, за да се произведе продукт, здраво стъпил на основите на науката и толкова привлекателен, че да отговори на предизвикателствата на съвременното общество, развиващо се в условията на променящ се климат. За всичко това и още много подробности за прогнозите чуйте от д-р Анастасия Стойчева, оперативен синоптик в НИМХ.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Прилепите го предпочитат горещо

10 май, 19:30 – 20:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

8 – 12 клас, възрастни

Освен със странния си чар и способността си за активен полет, прилепите впечатляват с уникалната си физиология и имунна система, която им позволява лесно да се справят с множество заболявания, ефективно да тушират клетъчния стрес, да живеят по-дълго и да стареят по-бавно. Особено интересни са прилепните термочувствителни антитела, които описва екипът от Националния природонаучен музей при БАН и Университета Сорбона. При температури, типични за хибернация (4℃) или ежедневна почивка (около 20℃), когато и метаболизмът на гостоприменика, и размножаването на патогените са по-бавни, тези антитела са слабо активни. Това спестява енергия и предпазва от хронично възпаление. При температури от 40℃ обаче, типични за активния полет, същите антитела се превръщат в ефективни машини за вирусна неутрализация и изчистване на мъртви клетки, осигурявайки бърза защита, когато е най-необходимо. Изследването на д-р Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей при БАН е първото в света, което свързва физиологичните особености на дадена група бозайници с конкретни свойства на техните антитела, и има сериозен потенциал да послужи за разработването на таргетни антитялови терапии, приложими при човека.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Квантовите компютри – коя технология ще бъде най-успешна?

10 май, 20:00 – 21:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

8 – 12 клас, възрастни

Квантовите компютри са още в детска възраст, но предстои бързо развитие с произведените квантови процесори. Привлекателността на тази област е в мултидисциплинарния й характер: физици, математици, компютърни инженери прилагат квантовата механика, за да решават сложни проблеми. Състезанието между IBM, Fujitsu, Riken + Honeywell и още компании се основава на различни технологии, например свръхпроводящи системи, фотоника, неутрални атоми, захванти йони, квантови точки са 5-те най-често използвани. Вълнуващо е, че квантовата механика има голяма стойност за практическии приложения в материалознанието, финансите, машинното обчение, обработката на естествените езици, и дори в логистиката за оптимизация на процесите по доставка и съхранение. Все още е оскъден броят на приложенията, в които се използват квантовите компютри в наше време, но се очакват нови приложения за още не добре дефинирани дейности. Може би изкуственият интелект ще предложи интересни новости, ако го попитаме?! Въпросът е как да му зададем въпрос, който да го накара да излезе извън кутията на наличните материали в достъпните хранилища за данни? Проф. Ана Пройкова ви призовава: „Мислете, драги младежи!“

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Минералите: чудеса на природата и суровини за стратегически технологии

11 май, 10:00 – 11:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

Минералите! „Естествено красиви!“ биха възкликнали тези, които веднага си представят обсипаните със скъпоценни камъни корони на могъщи владетели и красивите витрини на бижутерийни магазини. „Естествено полезни!“ биха отговорили тези, които най-напред си представят многобройните мини и кариери, където се добиват руди и суровини, без които нищо в света около нас не можем да направим. „Естествено и двете, защото красиви и полезни не са взаимно изключващи се!“ Доверете се на Петко Петров и Ирена Пейчева, за да научите и за някои неочаквани открития, които са вдъхновени от чисто минераложки изследвания. Ще видите минерални стратегически и критични суровини за европейската икономика и възможния потенциал за тяхното откриване и добив в България.

От древни времена хората използват природните ресурси. Най-старите медни рудници в света от 5-4 хилядолетие пр.н.е. са на Балканския полуостров (Сърбия и България), а рударството е устойчив поминък и до днес. Рудите са минерали и минерални агрегати, от които се извличат метали и други полезни компоненти. Процесите на рудите на различни места в природата е резултат на верига от последователни планетарни, регионални и локални процеси, а минералите и скалите запечатват следи от тях. Днес минералните суровини са в основата на високотехнологични продукти и решаващи за развитието на електрониката, здравеопазването, производството на автомобили отбраната, изследването на космоса, авиацията и още много други индустриални области.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Знаеш ли това?

11 май, 10:00 – 11:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1
научно шоу

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

Проверете знанията си и научете още за света на физиката – какво знаете за понятия като инерция, реактивна сила и импулс. Зарадвайте сетивата си с цветна феерия от химични промени. Тествайте любопитството си с анализ на биологични проби в търсене на важни за съществуването ни микро и макро молекули.

ЧСУ „Наука за деца“ e със засилен фокус в изучаването на природни и обществени науки още от ранна възраст. Нашите експериментатори в прогимназиален и гимназиален етап, с неспирното им желание да изследват света наоколо, са подготвили палитра от експерименти и интересни факти. Звездният екип от учители на ЧСУ „Наука за деца“ Нели Иванова, Николай Теохаров, Силвия Коцева, Вероника Колева и техните ученици от 4. до 8. клас.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Математически експерименти на геометрична дъска

11 май, 10:00 – 10:45 ч.
Зала АТОМ
работилница

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Top Score 999999

11 май, 10:3011:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

Защо една игра на почти 40 години продължава да бъде актуална и днес? Може ли зад простите ѝ правила да има логика и стратегия? Защо някои хора посвещават години наред, за да я играят перфектно? Какво е необходимо, за да „превъртиш“ Tetris и изобщо възможно ли е да бъде победен? Къде се намират пречките пред новите постижения – в човешките възможности или в дълбините на самата игра? Заповядайте, за да чуете за новостите в състезателния Tetris. Ще научите какви чудати техники са развити, за да се заобиколят ограниченията на играта и да се постигне резултат, по-висок от максималния. Заедно с геймъра Иван Пенджерков от ТехноМеджикЛенд ще обсъдите скромните възможности на устройствата, на които са излезли тези игри и трудностите, пред които са били изправени програмистите. Не на последно място, ще разгледаме и други класически игри в тези аспекти.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Математически експерименти на геометрична дъска

11 май, 11:00 – 11:45 ч.
Зала АТОМ
работилница

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Гринуичкият меридиан и най-странните часови зони по света

11 май, 11:30 – 12:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 8-12 клас, Възрастни

В това събитие, посветено на 140 години от установяването на Гринуичкия меридиан като нулев, ще научите защо Гринуичкият меридиан е толкова важен за разделянето на Земята на различни часови зони, и как политическите граници водят до причудливи географски изкривявания и куриози, особено около Линията на смяна на датата. А знаете ли какви други стандарти за отчитане на време има? За Координираното универсално време (UTC), Международното атомно време (TAI) и скалата за време на GPS? Какво е общото между всички тях и Гринуичкия меридиан? И хрумвало ли ви е, че меридианът може да има „наследник“? Отговори на тези въпроси ще откриете от срещата си с Аспарух Камбуров, доцент в Минно-геоложкия университет.

По повод 140-годишнината от установяването на Гринуичкия меридиан като нулев

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Влакна и въжета

11 май, 11:30 – 12:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1
научно шоу

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

Откакто има човеци, влакната са неизменна част от живота ни. Навсякъде около нас има огромни количества влакна и материали, изградени от тях. Какво е сезал? Кое влакно е довело до протести в САЩ? Колко души трябват, за да скъсат домакинска хартия? Това са някои от въпросите, на които ще отговори химикът Наско Стаменов.

 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Математически експерименти на геометрична дъска

11 май, 12:00 – 12:45 ч.
Зала АТОМ
работилница

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Химичните елементи през погледа на техните съединения

11 май, 12:00 – 13:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз
Ученици 8-12 клас, Възрастни

Той е обсебен от химичните елементи – има собствена колекция, прави с тях изложби и по всевъзможни начини се стреми да предаде и на публиката си своята любов. Той е д-р Мартин Недялков и ще разкаже защо повечето елементи имат съединения, обаче има и една малка част от тях, които не образуват никакви. Очакват ви атрактивни флуоресцентни комплекси на различни елементи – и няма начин да останете равнодушни! И тъй като знаем, че няма да ви стигне тази среща с магията на елементите, непременно посетете и изложбата, която Мартин е приготвил.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Физичната революция на ХХ век

11 май, 13:00 – 14:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 8-12 клас, Възрастни

През 1900 година физиката изглежда завършена. Задвижваната от нея индустриална революция върви стабилно и всичко изглежда чудесно. Обаче има няколко мънички проблеми. Съвсем малки, какво толкова. Учителят на младия Макс Планк го съветва да не се занимава с физика, тя е изчерпана. Именно малките проблеми се оказват камъните, които ще обърнат колата на класическата физика. Само за няколко години, с основното участие на един млад швейцарски патентен чиновник на име Алберт, ще бъдат създадени два тотално нови клона на физиката, които из основи ще разбият устоите на създадената от Нютон класическа физика. А най-интересното е, че единият от двата нови клона, е създаден отзад-напред. За всичко това ще ни разкаже физикът от Пловдивския университет, ас. д-р Стефан Николов. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Орган върху чип: мини органи в лабораторията за нуждите на биомедицината

11 май, 13:00 – 14:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

На кръстопътя на биологията, физиката и инженерството, органът върху чип е нововъзникваща технология, която имитира добре човешките органи в лабораториите. С размерите на USB памет, тези микроустройства позволяват на изследователите и клиницистите да моделират по-добре човешкото здраве и болести. Като по-точни, тези аватари на органи сега ускоряват разработването на нови лекарства и персонализирана медицина. Впуснете се в бъдещето с младия френски изследовател Александър Грасар от Института Пастьор.

На френски с превод на български език.
В партньорство с Френския институт.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Математически експерименти на геометрична дъска

11 май, 13:00 – 13:45 ч.
Зала АТОМ
работилница

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас

Включете се в практическото ни занимание с геометрични дъски „Open Geoboard“ и се докоснете до вълшебството на математиката! Работилниците на Споделена работилница МИНТИ и Забавна математика са специално разработени да предизвикат любопитството и да стимулират аналитичното мислене чрез забавни и интерактивни задачи. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Скритите съкровища в утайките

11 май, 13:30 – 14:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Ученици 8-12 клас, Възрастни

Утайка ли? Имате предвид от кафето ми? Не, няма да гадаем бъдещето! Ще се впуснем в необятния свят на пречистването на замърсените отпадъчни води от канала и получените крайни продукти от процесите в тях. Точно така, те също се наричат „утайки“. Не, не бързайте да реагирате с „иууу, много гнусно“! Всъщност в тях се съдържат ценни за нас и живота като цяло вещества и елементи. Как можем да ги използваме тези ценни вещества? А дали утайките притежават и заключена енергия в себе си? Може ли те да превърнат пречиствателните станции във военна база със саморъчна бомба или пък безопасна електроцентрала? Започнаха да изплуват и други въпроси, нали? Отговорите на тези и много други интересни питанки и чуденки, за които не сте подозирали въобще, ще получите от инженерите от Университета по архитектура, строителство и геодезия, д-р Добрил Вълчев и д-р Боян Борисов.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Планетарно пътешествие с роботи

11 май, 14:30 – 15:15 ч.
Зала АТОМ 
работилница

1-4 клас

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

„Направи си сам” археология и опазване на трудовото наследство

11 май, 14:30 – 15:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Винаги сте искали да бъдете археолог? Обичате да учите за миналото и да изследвате материалната култура? Присъединете се към д-р Леонор Медейрос в  предизвикателството „Направи си сам археология“. Подчертавайки важността на участието на гражданите и ангажираността на общностите, ще разберем как археологическите инициативи от вида „Направи си сам“ могат да играят решаваща роля в документирането и разбирането на нашето минало чрез етични и научни стандарти, както и потенциала им за демократизиране на достъпа до археологически знания и насърчаване на по-широко, по-приобщаващо разбиране на споделеното ни наследство. Чрез дигитално и физическо запазване на открития, направени чрез DIY Archaeology, може дори да се гарантира, че наследството от работата е документирано и споделено по достъпен начин за бъдещите поколения, почитайки упорития труд и приноса на нашите предци и гарантирайки, че уроците от миналото са научен и оценен от всички.

На английски, с превод на български език.
В партньорство с Институт Камоиш

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Произходът на българите

11 май, 14:30 – 15:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Произходът на българите и техните прадеди, често наричани в научната литература прабългари, е сред най-дискутираните и грешно интерпретирани теми в българското общество. Откъде се появяват българите? Какви са корените на нашия народ? Какво общо има между древните и днешните българи? Това са само част от въпросите, които възникват при обсъждане на проблема. В наскоро публикуваното си изследване доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време. С инструментите на археологията и историята във взаимодействие с палеогенетиката/ палеогеномиката, с прецизна точност и обективност се изясняват миграциите и контактите, формирането на народи от различни компоненти и превратности на историята, понякога невидими за перото на древните автори.

Не пропускайте да си закупите книгата от Фестивалната книжарница и да получите автограф от автора след беседата му.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Виртуална реалност и 3D принтиране в образованието

11 май, 15:00 – 16:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Бързата еволюция на 3D технологиите откри разнообразни възможности за 3D моделиране, което може да се използва в образованието както в цифров, така и във физически формат. Тъй като индустрии като медицина, строителство и технологичен дизайн все повече разчитат на 3D моделиране, потенциалните му приложения в образованието все повече набират сила. Проф. д-р Жолт Лавица, професор по методи за изследване на образованието, ще представи резултатите от проучвания, проведени от групата за изследване на образованието STEAM в Университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия.  Как се отразява въвеждането на разширена/виртуална реалност и 3D печат на обучението на учители в различни страни? Какви 3D ресурси за ученици с увреждания и тези от общности в неравностойно положение съществуват, как се насърчават момичета да се занимават със STEM изследвания чрез 3D моделиране? Как учителите и учениците заедно могат да станат новатори в използването на тези нови технологии? Какво можем да научим от практиките в средното и началното образование в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка?

На английски, с превод на български език.
В партньорство с Институт Лист София.

 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Планетарно пътешествие с роботи

11 май, 15:30 – 16:15 ч.
Зала АТОМ 
работилница

1-4 клас

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Малкият голям динозавър

11 май, 16:0017:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

През 1985 г. в пещерата Лабиринта са открити вкаменените кости на хадрозавроид – динозавър с патешка човка. Те принадлежат на животно с дължина около 3,5 метра, но доскоро не беше известно дали става въпрос за млад динозавър или за възрастен индивид с малки размери, подобен на динозаврите-джуджета живели по същото време на територията на Румъния. Палеонтолозите Владимир Николов и доц. Дочо Дочев, в сътрудничество с прочутия експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати, се захващат да отговорят на този въпрос. Какво откриват учените и как наученото допълва разбиранията ни за еволюцията и разселването на хадрозавроидите в Европа през епохата на късната креда разказва палеонтологът и палеоартист Владимир Николов

По повод 135-годишнината на Националния природонаучен музей при БАН

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Изследване на Космоса в ерата на космическите телескопи 

11 май, 16:0017:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

През изминалия век човечеството направи огромен скок в опознаването на Вселената. Цялото ни знание за Космоса произхожда от колосална експлозия преди 13,7 милиарда години, монументално събитие, родила бляскавата и пълна с галактики Вселена, която днес наблюдаваме. Пак от наблюдения, знаем, че вселената далеч не е статична, а се разширява ускорено. И все пак, много загадки остават неразгадани, включително природата на тъмната енергия, движеща това ускорение. Възможно е следващото поколение телескопи, например Евклид, Нанси Грейс Роман или телескопа на китайската космическа станция, може да държат ключа към отговорите на тези основни въпроси. Каква ще е критичната роля, която телескопите за космически изследвания ще играят в по-нататъшното ни изследване на тези дълбоки мистерии ще разберем от Д-р Жан Ли, професор в Националните астрономически обсерватории на Китайската академия на науките. 

На английски с превод на български език.
В партньорство с Посолство на Китай.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Били ли са те като нас? Да открием хората от миналото с помощта на археологията

11 май, 16:30 – 17:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Да разбереш за живота в миналото е предизвикателство. Знаем малко за това какво са правили и мислели хората и как са се свързвали помежду си. Археолозите използват нещата, които са оцелели до днес, като къщи, инструменти, останки от храна и изкуство, за да разберат какво се е случило в праисторическите периоди, преди да бъде изобретена писмеността. Един от най-добрите начини да се доближим до живелите преди нас, е да погледнем предметите, които са били най-близки до тях, техните дрехи и бижута. Доц. д-р Ема Байсал ще ни разкаже за начините, по които археолозите откриват неизвестни досега подробности от праисторическия живот, използвайки малките детайли на артефактите, които често се пропускат. Ще разберем повече за технологията, обществото и индивидуалните идентичности в свят, далеч от нашия, и дали те са мислили и чувствали същите неща, като нас днес.

Ема Л. Байсал е археолог и преподавател, специалист по праисторическата археология на югозападна Азия. Като доцент по праистория в университета в Анкара, Турция, тя изследва орнаментите, които древните групи са използвали по телата си – гривни, огърлици, лабрети и обеци – за да проучи как са гледали на себе си и как са се отнасяли към другите около тях. Тя вярва, че необходимостта да дефинираме нашата идентичност е универсална и имаме какво да научим от историите на онези, които първи са експериментирали с различни материали и техники, за да изразят себе си пред другите.

На английски, с превод на български език.
В партньорство с National Geographic Society.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Планетарно пътешествие с роботи

11 май, 16:30 – 17:15 ч.
Зала АТОМ 
работилница

1-4 клас

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Друга история

11 май, 17:3018:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

„Който контролира миналото, контролира бъдещето“ пише в романа „1984“ на Оруел. Също и „който контролира настоящето, контролира миналото“. Защо историята се оказа толкова важна тема онлайн? Как днешните технологии променят отношението ни към нея? Могат ли да зачеркват и да преосмислят събития от миналото? Има ли как да впрегнем изкуствения интелект в помощ на по-обективния поглед към историята във всичките ѝ периоди? Защо именно миналото се оказва вечна тема за спорове онлайн? Как технологиите от бъдещето променят миналото… и обратното? Георги Караманев, създател на сайта Дигитални истории, ще поговори по темата с историка Александър Мошев и Блогърът Чергар, написал „Предсмъртното писмо на Васил Левски“, превърнало се в легендарна историческа онлайн мистификация.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Мимас: океан под ледената обвивка

11 май, 17:3018:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Спътникът на Сатурн  Мимас е с геологично неактивна повърхност, която изглежда е и много древна. Въпреки това, данните, получени от космическия апарат Касини-Хюйгенс за въртеливото движение и орбитата на Мимас, разкри наличието на млад подземен океан. Така Мимас стана най-малкият спътник в Слънчевата система, за които са открити доказателства за съществуване на океан под повърхността. Научете повече от френския астрофизик Никола́ Рамбо́ от Сорбоната.

На френски с превод на български език.
В партньорство с Френския институт.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Планетарно пътешествие с роботи

11 май, 17:30 – 18:15 ч.
Зала АТОМ 
работилница

1-4 клас

Заведете детето си да програмира роботи с помощта на таблети, задавайки колко сантиметра напред или назад и на какви градуси да завива роботът. Целта ще бъде всеки робот да обиколи слънчевата система и да достави гласово съобщение от Земята, когато достигне всяка планета. Доверете се на MindHub, първият иновативен клуб по програмиране за деца и младежи.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Наука с име на жена

11 май, 18:00 – 19:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Испанските учени Кристина Лампон Диестре и Алберто Виво Поркар от групата Big Van Ciencia представят стендъп шоуто „Наука с име на жена“. Чрез театралния жанр, в най-чистия комедиен клубен стил, учените в хумористичен тон и използвайки много ирония представят успехите – много пъти омаловажавани и малко признати – на много жени учени в историята. По този начин, публиката ще може да разбере важната роля на жената в науката и познавайки и признавайки много от несправедливостите, които жените-учени са имали през вековете поради факта, че са жени.

На испански, с превод на български език.
В партньорство с Институт Сервантес-София.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Стари карти, нови знания

11 май, 19:0020:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Историята на картографията е една интердисциплинарна област, която се използва от разнообразни научни и приложни сфери като източник на данни и ценна информация за миналото. Има случаи, в които благодарение на информация от стари карти, учени и изследователи са стигали до невероятни открития. Презентацията на доц. д-р Евгения Сарафова ще хвърли поглед върху тези открития и ще разкрие защо високите технологии, с които се създават картографски продукти днес, могат да бъдат комбинирани с карти на няколко века.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Холограми и струни: мост между гравитацията и квантовия свят

11 май, 19:0020:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Теорията на струните е математически модел, който предлага елегантно обединено описание на двете фундаментални физични теории на ХХ век – квантовата теория и общата теория на относителността на Айнщайн. Изненадващо следствие от струнната теория е, че тези две централни за модерната физика теории, които на пръв поглед изглеждат математически несъвместими, са всъщност две страни на една и съща монета. Това холографско съответствие между гравитация и квантова теория е основен фокус на изследвания в модерната теоретична физика през последните 25 години и води до множество дълбоки и иновативни открития. Чуйте от физика проф. Николай Бобев от Университета в гр. Льовен, Белгия, за идеите в основата на холографското съответствие на достъпен език.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

За кучетата и хората

11 май, 19:3020:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Повече от 45 хил. години кучетата са неразделна част от нашия бит – от асистенти при лов до източници на щастие. Дългата ни връзка с тях води до много анатомични и физиологични промени, в резултат на които ние имаме изградена двупосочна връзка с тях, сходна само с тази между родител е дете. Но как се е случило това и какво означава? Наистина ли ни обича кучето и дали изпълнява командите, само защото очаква награда? И дали другите животни са така? Доверете се на ветеринарния лекар д-р Тома Щилиянов, който не само лекува животни, но и отглежда няколко у дома.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

За произхода на времето: моето пътуване със Стивън Хокинг към Големия взрив 

11 май, 20:3021:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Може би най-големият въпрос, на който Стивън Хокинг се опита да отговори в своята необикновена кариера, беше как Вселената е могла да създаде толкова съвършено гостоприемни за живот условия. Размишляването върху тази мистерия го накара да проучи произхода на Големия взрив, но ранната му работа изпадна в криза, когато математиката предсказа много големи взривове, създаващи безжизнени вселени. Затворени в катедрата по теоретична физика в Кеймбридж, Хокинг и Томас Хертог работят рамо до рамо в продължение на двадесет години, за да разработят нова теория за Космоса, която би могла да обясни появата на живота. Връщайки се далеч назад във времето, те са изненадани да открият по-дълбоко ниво на еволюция, в което физическите закони се трансформират и опростяват, докато частиците, силите и дори самото време изчезнат. Това ги довежда до революционна идея: законите на физиката не са запечатани в камък, а се раждат и се развиват съвместно, докато вселената, която управляват, се оформя.

19:00 ч. – преди да влезете в залата не пропускайте възможността да закупите неговата книга от Фестивалната книжарница и да вземете автограф лично от автора преди беседата.

На английски, с превод на български език.
В партньорство с Издателство Сиела.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Вкусно

12 май, 10:00 – 11:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

научно шоу, 1-4 клас

Знаете ли, че вкусови рецептори има не само на езика в устата ни, а в сърцето и дори в тестисите? Какво представляват вкусовите рецептори и защо някои от нас не понасят някои храни? Колко от вас намират броколито за горчиво, а кориандърът има вкус на сапун? Ще се запознаете с генетичните вариации, които определят някои вкусови възприятия. Освен това, ще пробвате така поляризиращия натриев глутамат. Ще разберете и защо ягодите не са толкова сладки, ако ни е запушен носът. Ще дегустирате желирани бонбони и вино с вкус на пуканки (второто ще изисква самоотверженото участие на някой родител). И разбира се, с Явор Денчев и екипа на ДНК – Детски научен клас ще поговорите за лютото – вкус, топлина или болка – и защо млякото ни спасява най-добре.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Растения срещу животни

12 май, 10:00 – 11:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

Отношенията между растенията и животните все още не са напълно ясни за нас. В едни случаи са приятелски, друг път – не. Не винаги можем да ги разгадаем, не сме сигурни дали имат чувства, дали предварително замислят и залагат ловните си капани, говорят ли си… Елате при нас и заедно с д-р Галя Петрова ще се опитаме да се докоснем до растенията, животните и тайните им.

Минерали и фосили за малки изследователи

12 май, 10:00 – 10:45 ч.
Зала АТОМ 

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас

Какво представляват минералите, за какво могат да се използват, кои са техните свойства и как се определят? Какво са фосилите? Как и под каква форма намираме останки от животни и растения, живели преди милиони години? Къде и как да откриваме минерали или фосили в природата? Как можем да определим какъв е бил климатът на Земята преди време? В тази работилница ще се запознаете с основните свойства на минералите, които ни помагат за тяхното разпознаване. Ще видите сбирка от впечатляващи фосилизирани растения и животни, някои от които обитавали Земята преди повече от 300 милиона години. Ще имате възможност да си направите собствен „фосил” (чрез отпечатъци/отливки от истински фосили, съвременни растения или черупки от молюски), с който да положите основите на своята палеонтоложка колекция. Ако желаете да се докоснете до увлекателния свят на геологията, заповядайте в работилницата с екипа учени от Геологическия институт на БАН – Милена Вецева, Християна Георгиева, Цветомила Владинова, Мартин Димитров и Радослав Калчев.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Неоспоримите доказателства, че сме кацали на Луната

12 май, 10:30 – 11:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Кацанията на американски космически кораби с хора на лунната повърхност преди повече от 50 години е едно от най-емблематичните постижения на човечеството през ХХ век. Има, обаче, известна прослойка от хора дори и днес, които не вярват, че това наистина сее случило. Наистина, трудно е човек да повярва, но понякога инженерният гений на човека постига чудеса, които са неразличими дори и от магия! Заповядайте, за да научите от авиокосмическия инженер, основал Космическа академия за деца в България и работил в NASA, Тихомир Димитров, най-интересните неоспорими доказателства, че хора са кацали на Луната. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Минерали и фосили за малки изследователи

12 май, 11:00 – 11:45 ч.
Зала АТОМ 

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас

Какво представляват минералите, за какво могат да се използват, кои са техните свойства и как се определят? Какво са фосилите? Как и под каква форма намираме останки от животни и растения, живели преди милиони години? Къде и как да откриваме минерали или фосили в природата? Как можем да определим какъв е бил климатът на Земята преди време? В тази работилница ще се запознаете с основните свойства на минералите, които ни помагат за тяхното разпознаване. Ще видите сбирка от впечатляващи фосилизирани растения и животни, някои от които обитавали Земята преди повече от 300 милиона години. Ще имате възможност да си направите собствен „фосил” (чрез отпечатъци/отливки от истински фосили, съвременни растения или черупки от молюски), с който да положите основите на своята палеонтоложка колекция. Ако желаете да се докоснете до увлекателния свят на геологията, заповядайте в работилницата с екипа учени от Геологическия институт на БАН – Милена Вецева, Християна Георгиева, Цветомила Владинова, Мартин Димитров и Радослав Калчев.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Светът според робота? 

12 май, 11:30 – 12:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Как един робот възприема света? Как взима решения? Как пресмята по каква траектория да се движи? Отговорът на всички тези въпроси в съвременната роботика се крие в научните трудове на английски свещеник от 18 век. По време на това събитие ще разгледаме конкретни примери как работят индустриалните роботи, хуманоидните роботи и робо-колите. Доверете се на д-р инж. Светлин Пенков, за да обсъдите не само основните видове проблеми, които могат да решават роботите, но и да научите кои са най-трудните предизвикателства, с които и учени, и инженери се сблъскват при разработването на нови решения.

В партньорство с А1

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Как да работим на квантов компютър от вкъщи и какви са предимствата?

12 май, 11:30 – 12:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Заповядайте на вълнуващо пътешествие в бъдещето на технологичната еволюция! Тази лекция е посветена на една от най-интересните теми в света на науката и технологиите – квантовите компютри и технологии. Квантовите компютри обещават да променят начина, по който разбираме и използваме информацията. Тези мощни машини не само ще помогнат за извършване на тежки изчисления, но и ще променят фундаментално сферите на криптографията, химията, машинното самообучение и много други. От Иво Михов ще разберем повече за основните принципи на квантовата механика и как се използват в квантовите технологии, предизвикателствата и възможностите пред квантовите компютри, новите постижения в областта на квантовите технологии и приложението им в различни области като науката, бизнеса и обществото като цяло. А можем ли да работим на квантов компютър от вкъщи? Не пропускайте възможността да надникнете в бъдещето на технологиите.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Фосфор 

12 май, 12:00 – 13:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Наименованието „фосфор“ се превежда като „светлоносец“ (носещ светлина). Това е химичен елемент с много любопитна история и свойства. Интересен детайл е, че той е бил открит по време на алхимични опити за добиване на философския камък. В днешно време химичният елемент има множество приложения, най-значимото от които са навярно синтетичните торове. Червеният фосфор се използва в кибрита, с който можем да причиним пожар, но пък с фосфорни съединения можем да създадем огнезащитни покрития. Но фосфорът е свързан и с немалко мистика. Белият фосфор е едно от възможните обяснения как се самовъзпламенява благодатният огън. С негова помощ можем да получим и „пламък“, който не пари. Мистериозните му свойства са „виновни“ за „блуждаещите огньове“ над някои гробища и дори са вдъхновили Артър Конан Дойл да го включи в романа „Баскервилското куче“. Белият фосфор има и тъмна страна – използван е като оръжие за масово поразяване и само 240 милиграма от него могат да бъдат летални за 80-килограмов човек. За всичко това с много демонстрации, които представят интересните свойства на фосфора, ще разкаже и покаже Петър Тухчиев

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Минерали и фосили за малки изследователи

12 май, 12:00 – 12:45 ч.
Зала АТОМ 

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас

Какво представляват минералите, за какво могат да се използват, кои са техните свойства и как се определят? Какво са фосилите? Как и под каква форма намираме останки от животни и растения, живели преди милиони години? Къде и как да откриваме минерали или фосили в природата? Как можем да определим какъв е бил климатът на Земята преди време? В тази работилница ще се запознаете с основните свойства на минералите, които ни помагат за тяхното разпознаване. Ще видите сбирка от впечатляващи фосилизирани растения и животни, някои от които обитавали Земята преди повече от 300 милиона години. Ще имате възможност да си направите собствен „фосил” (чрез отпечатъци/отливки от истински фосили, съвременни растения или черупки от молюски), с който да положите основите на своята палеонтоложка колекция. Ако желаете да се докоснете до увлекателния свят на геологията, заповядайте в работилницата с екипа учени от Геологическия институт на БАН – Милена Вецева, Християна Георгиева, Цветомила Владинова, Мартин Димитров и Радослав Калчев.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Ex Utero – да си отгледаме човек

12 май, 13:00 – 14:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Ученици 8-12 клас, Възрастни

Как започва всичко за всеки от нас? Нашето индивидуално пътешествие през света има своите общи спирки, без които не би могло да се осъществи. Можем ли да променим дестинацията на някои от тях? Какво означава изкуствена утроба и как това може да повлия на нас, на света и на бъдещето? Молекулярният биолог от Софийския университет д-р Петър Ефтимов, чиито интереси в областта на ембриологията са се превърнали в професия, ще ви впечатли с увлекателния разказ за всеки от нашите животи. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Физика на готвенето

12 май, 13:00 – 14:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 8-12 клас, Възрастни

Чудили ли сте се защо фурните и котлоните имат степени, а не просто копче за включено/изключено? Питали ли сте се как да изпържите перфектните пържени картофки? Защо някои гозби са аламинути, а други се готвят от днес за утре? Какво изобщо е Су Ви? Защо във фурната винаги трябва да се бърка със защитни ръкавици? Физикът д-р Стефан Николов ще ни разкаже за част от науката на готвенето. Няма да има храна, но ще има забавни (и само малко опасни) опити.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Минерали и фосили за малки изследователи

12 май, 13:00 – 13:45 ч.
Зала АТОМ 

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас

Какво представляват минералите, за какво могат да се използват, кои са техните свойства и как се определят? Какво са фосилите? Как и под каква форма намираме останки от животни и растения, живели преди милиони години? Къде и как да откриваме минерали или фосили в природата? Как можем да определим какъв е бил климатът на Земята преди време? В тази работилница ще се запознаете с основните свойства на минералите, които ни помагат за тяхното разпознаване. Ще видите сбирка от впечатляващи фосилизирани растения и животни, някои от които обитавали Земята преди повече от 300 милиона години. Ще имате възможност да си направите собствен „фосил” (чрез отпечатъци/отливки от истински фосили, съвременни растения или черупки от молюски), с който да положите основите на своята палеонтоложка колекция. Ако желаете да се докоснете до увлекателния свят на геологията, заповядайте в работилницата с екипа учени от Геологическия институт на БАН – Милена Вецева, Християна Георгиева, Цветомила Владинова, Мартин Димитров и Радослав Калчев.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Запознай се с палеоботаниката

12 май, 13:30 – 14:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Ученици 8-12 клас, Възрастни

Палеоботаниката изучава фосилизиран растителен материал, който представлява най-често отпечатъци на листа, семена и шишарки върху седиментни скали. Заповядайте, за да видите растителни фосили с възраст от 30 до 5 милиона години. От палеоботаника доц. д-р Владимир Бозуков ще научите за процесите на фосилизация на растителните части и съхранението им в различни седиментни скали. Знаете ли, че благодарение на палеоботаничните изследвания е възможна реконструкцията на палеофлората, палеорастителността и палеоклимата в района на всяко находище на растителни фосили? 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Как научихме рибозомите да казват „ДА“, „НЕ“, „ИЛИ“, „И“ и да изпълняват сложни логически операции?

12 май, 14:3015:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1 

Алостеричните РНКи действат като молекулярни превключватели, които променят нагъването и функцията си в отговор на свързването на специфичен лиганд. Често срещан тип естествени алостерични РНКи е рибопревключвателя. Дизайнерски РНКи с подобни свойства могат да бъдат създадени чрез РНК инженерство. Ние описваме изчислителен подход за проектиране на алостерични рибозими, задействани от олигонуклеотиди. Четири универсални типа РНК превключватели, притежаващи Булеви логически функции И, ИЛИ, ДА и НЕ, бяха създадени в модулна форма, което позволява специфичността на лиганда да бъде променяна, без да се променя каталитичното ядро на рибозима. Всички изчислително проектирани алостерични рибозими бяха синтезирани и експериментално тествани in vitro. Проектираните рибозими показват >1000-кратно активиране, демонстрират висока специфичност на легенда и функционират в молекулярни вериги, в които продуктът на саморазцепване на една РНК задейства действието на втора. Този инженерен подход осигурява бърз и евтин начин за създаване на алостерични РНКи за конструиране на сложни молекулярни вериги, елементи за синтетичен контрол на генна експресия и за създаването на интегрирани смени със сложни Булеви логически функции.

Изследванията в лабораторията на проф. Роберт Пенчовски са финансирани от ФНИ-МОН по проект КП-06-Н63/1/13.12.2022 г. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Как се прокарва водопровод на Антарктида

12 май, 14:3015:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 8-12 клас, Възрастни

Българската полярна база „Св. Св. Климент Охридски“ е разположена на остров Ливингстън – част от архипелага Южни Шетландски острови. Вече десетилетия наред България е уважаван партньор в Антарктическия договор. Основна цел на съществуването на полярната ни база е провеждането на научни изследвания в различни направления на науката. Необходимо условие за провеждането на тези изследвания е наличието на научна инфраструктура. Устойчивото водоснабдяване е съществена част от научната инфраструктура и осигурява комфорт при работата и живота на полярната база. До момента водоснабдяването се осъществяваше посредством преместваеми гумени маркучи с малък диаметър, което бе предпоставка за чести замръзвания и недостатъчен напор при водочерпните прибори. По време на наскоро завършилата 32-ра Национална антарктическа експедиция бе изграден и въведен в експлоатация нов водопровод от предварително топлоизолирани тръби. С изграждането му се реши един от сериозните проблеми на базата – осигуряването на непрекъснато водоснабдяване. Също така, по-големият диаметър гарантира нормално налягане при водочерпните прибори на санитарните помещения. Доц. д-р инж. Борис Цанков проследява предизвикателствата при изграждането на новата водоснабдителна система при суровите полярни климатични условия и при един изключително тежък за работа терен.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Поправи Opportunity в Minecraft  

12 май, 14:3015:15 ч.
Зала АТОМ 

Работилница, 3 – 4 клас, 5 – 7 клас

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Климатичните промени и Университетът

12 май, 15:0016:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Ученици 8-12 клас, Възрастни

Промените в климата неусетно или шоково обхващат всички аспекти на живота ни, икономиката и политиката на много и различни нива. Панел от изтъкнати учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет ще дискутират защо е важно да учените да говорят открито за климатичните промени в България и света. Ще научим повече подробности и за съвсем новата специалност Climate change and management, както и за научни проекти, по които учените от факултета работят.

С участието на декана на факултета проф. д-р Климент Найденов, заместник-декана доц. д-р Димитър Желев, доц. д-р Евгения Сарафова и доц. д-р Стелиян Димитров.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Поправи Opportunity в Minecraft

12 май, 15:3016:15 ч.
Зала АТОМ 

Работилница, 3 – 4 клас, 5 – 7 клас

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Как да открием динозавър?

12 май, 16:0017:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Динозаврите често са считани за най-успешните видове, бродили по Земята. Обхванали забележителните 160 милиона години, тези древни същества с различни размери и форми са доминирали нашата планета. Те са демонстрирали разнообразен набор от морфологични и обичайни характеристики, от големи по размер като кули до дребни като птици, от свирепа агресия до нежност и от мудност до ловкост. Наследството на тези динозаври, обхващащо стотици милиони години, е довело до създаването на завладяваща област, известна като „ихнология“. Отпечатъците, оставени от щастливи праисторически същества, станаха обект на интензивно изследване сред палеонтолозите през последните години. За разлика от вкаменените кости, които предлагат само фрагментирана информация за динозаврите след смъртта, отпечатъците дават поглед върху ежедневието на тези интересни същества. 

Нека Д-р Лида Син да разкаже как палеонтолозите използват различни технически методи – от митология и научна история до технология, екология и геология – за проследяване на динозаврите и възстановяване на техния свят. Пригответе се да изпитате сетивата си, когато тръгнем на пътешествие, за да търсим заедно тези древни гиганти!

На английски, с превод на български език.
В партньорство с Посолство на Китай.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Да накладеш огън

12 май, 16:0017:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Ученици 1-4 клас, Ученици 5-7 клас, Ученици 8-12 клас, Възрастни

Огънят е без съмнение най-важното химично явление и е бил решаващото средство, превърнало човека от обикновено животно като всички останали в господар на планетата. Цялата ни технология, от времето на първобитните хора до космическите полети, се опира на овладяването и използването на огъня. В това събитие доц. д-р Лъчезар Христов ще демонстрира химични реакции, чрез които може да бъде запален огън. Ще чуете историята на средствата за палене на огън, тяхното значение и употреба. Всъщност, ще става дума за термохимия и химична кинетика, но така увлекателно, че ще ви разпали въображението. Разбира се, безопасността при боравене с огън също ще бъде централна тема.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Поправи Opportunity в Minecraft

12 май, 16:3017:15 ч.
Зала АТОМ 

Работилница, 3 – 4 клас, 5 – 7 клас

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Облаци и валежи над Антарктида

12 май, 16:3017:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Полярните атмосферни процеси са съществен компонент на глобалната циркулация, изключително чувствителни към изменението на климата и пряко влияещи върху формирането на метеорологичния режим в по-ниските географски ширини. Въпреки това, свойствата на облаците и валежите в полярните региони остават недостатъчно проучени поради липсата на полеви, аерологични и сателитни измервателни данни. Това е и причината параметризирането на облаците и валежите в климатичните и прогнозни модели да остава източник на грешки, което прави невъзможно получаването на надеждна информация за състоянието на полярната екосистема като цяло и атмосферата в частност. Следователно, задълбочено проучване на процесите на образуване на облаци и валежи чрез регионални симулации с висока пространствена и времева разделителна способност и тяхната проверка с данните от измерванията, както и оценката на техните климатични прогнози, може да подобри разбирането на атмосферните процеси в полярните региони и качеството на числено моделиране, включително моделиране на климата, в бъдеще. Украинската метеороложка и антарктичка д-р Анастасия Чигарева ще разкаже как за решаването на тези проблеми помагат метеорологичните изследвания на мезомащабните и микрофизичните характеристики на процесите в облаците и валежите на украинската антарктическа изследователска станция „Академик Вернадски“.

На английски, с превод на български език.
В партньорство с Посолство на Украйна.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Поправи Opportunity в Minecraft

12 май, 17:3018:15 ч.
Зала АТОМ 

Работилница, 3 – 4 клас, 5 – 7 клас

През 2004 г. ровърът Opportunity кацна на Марс. Преди около 6 години, през 2018 год. той спира да работи. Децата ще имат задача, използвайки малко програмиране и най-добрите агенти в Minecraft, да ремонтират ровъра, за да заработи отново. Заедно с младите и енергични преподаватели от Dev Academy ще научат повече какви са били задачите на Opportunity, пред какви трудности е бил изправен и как е успял да работи 57 пъти повече време от предвиденото.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Геномът на България

12 май, 17:3018:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Какво е геном и как може да го изследваме? Каква информация получаваме за нашето здраве, болести и произход? Какво представлява проектът „Геномът на Европа” и какво е участието на България в него? Как нашият геном може да бъде в полза на обществото? Отговорите на тези и още много въпроси ще научим от Цветана Керелска.

Географските открития и рекорди

12 май, 17:3018:30 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Погледнете „зад кулисите“ на съвременните научно-изследователски експедиции, които разкриват неизследвани територии, тайнствени океански дълбини и труднодостъпни кътчета по Земята. От най-високите върхове и вечнозамръзналите полярни области – до дълбините на океана и джунглите на Амазония. Научете повече за най-новите рекорди и открития, които предизвикват въображението и разширяват границите на познанието за нашата планета. Присъединете се към д-р Калоян Цветков в това завладяващо „пътуване“ към непознатото и открийте нови перспективи към Земята, която наричаме свой дом.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Рентгенови източници в кълбовидни звездни купове

12 май, 18:0019:00 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Кълбовидните звездни купове в нашата галактика са едни от най-старите обекти за наблюдение на интересни рентгенови източници в тях. Огромен е приносът на космическите телескопи в рентгеновия диапазон за детектирането на гореспоменатите източници при успешно осъществяване на редица мисии на NASA, ESA и други водещи световни космически агенции. От Светослав Ботев ще научим повече за научните изследвания в тази област, основните характеристики на тези обекти, предизвикващи интерес в съвременната наука, както и за бъдещите научни цели, на базата на днешните достижения, посредством които ще се търси по-цялостно обяснение на явленията чрез прилагане на по-точни методи за проучване на новите наблюдателни данни.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Вселената и животът

12 май, 19:0020:00 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Сами ли сме? Какво се намира отвъд „Бледата синя точица“, която всички споделяме и наричаме Земя? Как и къде да търсим живот във Вселената ще обсъждаме с молекулярния биолог проф. д-р Милена Георгиева, химика проф. д-р Милен Богданов, астрофизика доц. д-р Владимир Божилов и биолога на развитието д-р Петър Ефтимов. Всеки от тях има свой поглед и своя връзка с една гранична област на познанието, която се взира в миналото ни и докосва бъдещето – Астробиологията. Няма по-голяма тема от Космоса. Освен Живота!

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Истината и само истината

12 май, 19:0020:00 ч.
Зала ЛАБОРАТОРИЯ в партньорство с Аурубис

Как да си създадеш инфлуенсър? Един изцяло генериран от изкуствения интелект онлайн профил достигна до 85,000 българи, без никой да отбележи, че нищо не е наред като част от експеримент на сайта Дигитални истории. В следващ експеримент почти 2,000 души се опитаха да разпознават текстове и изображения, генерирани от алгоритмите и създадени от човека. Резултатът? Вече е на практика невъзможно да направим разликата.

Как обаче да си върнем истината във времената, когато генерирането на съдържание се оказа изключително успешно? Как ще изглежда бъдещето на начина, по който получаваме информация? Може ли изкуственият интелект да ни върне доверието в истината или… ще трябва по някакъв начин да го направят медиите?

Георги Караманев, създател на сайта Дигитални истории, ще разкаже за двата експеримента и ще опита да намери отговорите на тези въпроси заедно с Анна Ангелова, журналистка, водеща на „Библиотеката“ по БНТ 1 и Виктор Ботев, главен технологичен директор на Iris.ai, специалист в областта на изкуствения интелект с повече от 10 години опит.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

Потопените континенти

12 май, 19:3020:30 ч.
Зала ЕНЕРГИЯ в партньорство с Овергаз

Има ли истина в мита за Атлантида? Кои са потопените континенти? Има ли осми континент? Как ледената епоха създаде острови, които изчезнаха след голямото топене? Отговорите но тези и още въпроси очаквайте от доц. д-р Димитър Желев.

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map

ЦЕРН на 70: Една одисея в микрокосмоса

12 май, 20:3021:30 ч.
Зала КОСМОС в партньорство с А1

Това събитие го създаваш ти – задай своите въпроси предварително и заповядайте на събитието да чуете отговорите. Най-добрият въпрос според учените ще спечели награда!

Закриващото събитие на ХІV-ия Софийски фестивал на науката е посветено на най-вдъхновяващия проект на ХХ век – основаването на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН, както и годишнината от българското участие в най-амбициозния проект на човечеството. На учените в ЦЕРН дължим интернет, надяваме се да опознаем тъмната материя, да научим за зараждането на Вселената, разширяваме възможностите за лечение на рак, възхищаваме се на удивително изкуство, вдъхновено от науката…

Задайте своите въпроси на проф. д-р Леандър Литов, един от легендарните български учени от ЦЕРН, част от екипа му още от 1992 год., доц. Венелин Кожухаров, доц. Пейчо Петков, доц. Румяна Хадийска, доц. Борислав Павлов, и млади докторанти.

По повод 70 години от основаването на ЦЕРН и 25 години от участието на България. 

София Тех Парк, Форум Джон Атанасов View Map